15 mai 2018 - Avocaţi

Statutul politistului, in dezbatere publica: Cercetatii disciplinar pot primi decontarea avocatului

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică proiectul privind Statutul poliţistului care reglemetează procesul de selecţie de la concursurile militare, dar şi posibilitatea ca un poliţist cercetat disciplinar să poată beneficia de decontarea asistenţei juridice.

"Decizia (modificarea si completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului - n.r.) a fost luata din doua considerente, respectiv deficitul de personal inregistrat la nivelul MAI, precum si nevoia de a corecta, de indata, anumite prevederi din actuala reglementare care au fost declarate neconstitutionale si care, daca nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selectie in vederea organizarii concursurilor din minister. Aceasta situatie afecteaza derularea masurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, in conditiile in care acesta reprezinta una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta institutia", reiese dintr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Afacerilor de Interne.

De asemenea, actul normativ vine cu modificari in ceea ce priveste descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, dar si introducerea posibilitatii decontarii asistentei juridice si asistarii de un avocat, pe timpul cercetarii disciplinare.

"Se instituie o reglementare prin care politistii pot fi pusi la dispozitie pe timpul cercetarii prealabile, dar nu mai mult de 3 luni, timp in care li se rezerva postul si beneficiaza, integral, de drepturile banesti. Aceasta masura elimina posibilitatea ca politistii sa influenteze in vreun fel verificarile care se fac asupra lor", mai reiese din comunicatul institutiei.

Potrivit sursei citate, in urma consultarilor cu sindicatele reprezentative din Politie, a fost conturat cadrul normativ pentru modificarea reglementarilor care facilitau politistilor incetarea raporturilor de serviciu, inclusiv in jurul varstei de 40 de ani, prevazute in actuala legislatie.

"Pentru elevii din scolile MAI care sunt admisi in alte unitati de invatamant ale ministerului sau pentru agentii de politie admisi intr-un program de studii de licenta, cu frecventa, la o institutie de invatamant a MAI, proiectul ofera posibilitatea incheierii unui act aditional la angajament, care sa nu mai oblige la achitarea cheltuielilor suportate de stat cu pregatirea acestora, asa cum se intampla in momentul de fata", mai comunica MAI.

Totodata, pentru agentii care devin ofiteri se elimina obligativitatea perioadei de proba deoarece, in cazul acestora, nu este vorba despre o initiere in cariera, ci doar despre o schimbare a corpului profesional.

In proiectul privind Statutul Politistului este prevazuta si o valorificare a vechimii in MAI, la acordarea gradelor profesionale cu ocazia trecerii agentilor de politie in corpul ofiterilor de politie.

"Se stabileste un mecanism pentru eliberarea din functii de conducere a politistilor cu deficiente in indeplinirea atributiilor manageriale, evaluarea acestora urmand a se realiza pe baza unor criterii, precum modul de organizare si planificare a activitatilor, oportunitatea si operativitatea deciziilor, exercitarea autoritatii manageriale, realizarea unui climat optim de munca, receptivitatea la initiativele personalului, motivarea subordonatilor si capacitatea de relationare", se mai arata in coununicatul ministerului.

Sursa : www.mediafax.ro