11 feb 2019 - Avocaţi

Si Avocatul Poporului este nemultumit de bugetul primit: Nu acopera cheltuielile cu personalul

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, luni, în comisiile juridice ale Parlamentului, că suma din proiectul de buget nu acoperă cheltuielile instituţiei cu personalul. El a afirmat că instituţia mai are nevoie, pentru posturile care urmează să fie scoase la concurs, de 1700 mii de lei.

,,Proiectul de buget la capiitolul privitor la cheltuieli de personal, acopera cheltuielile de personal pentru posturile ocupate sau pentru care sunt in curs de desfasurare concursuri. Precizez inca ca mai avem 19 posturi vacante si in plus in legea de modificare sunt prevazute alte 15, dar ma limitez la cele 19, care ar presupune un efort financiar de 1700 de mii lei, astfel incat sa putem ocupa si cele 5 posturi pentru Avocatul Copilului, care inca nu au facut obiectul concursurilor, alte 5 pentru mecanismul de prevenire a torturii si alte domenii. Rugamintea este, daca se poate, o suplimentara pentru a putea scoate la concurs si aceste posturi", a afirmat Victor Ciorbea, in comisiile juridice ale Pralamentului, la dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2019.

El a declarat ca mai are nevoie de 1,7 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile pentru posturile care urmeaza sa fie scoase la concurs.

,,Pe legea actuala, nu pe cea care va intra in vigoare, cu 15 posturi in plus, printre care si posturile pentru contencios constitutional unde avem doar doi oameni si acum si va plangeti ca nu avem activitate intensa. Pe legea actuala avem 19 posturi vacante care necesita o finantare de 1700 mii lei. In legea de modificare mai sunt alte 15 posturi, dintre care 5 pentru contencios contitutional", a adaugat Ciorbea.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat ca propunerea Avocatului Poporului de suplimentare a bugetului institutiei pentru anul 2019 este nejustificata.

,,Cand s-a discutat in comisia juridica a Camerei Deputatilor modificarea Legii Avocatului Poporului, s-a discutat la acea vreme o suplimentara a numarului de angajati al personalului, pentru ca institutia s-a plans ca nu are suficienti angajati si ca nu face fata activitatii intense pe care o desfasoara. Observand de atunci si pana acum faptul ca activitatea pur si simplu nu s-a intensificat. Din punctul nostru de vedere lasa foarte mult de dorit, cred ca este nejustificata aceasta cerere si personal voi vota impotriva", a declarat Stelian Ion.

Propunerea Avocatului Poporului nu a fost supusa la vot.

,,Nu avem amendament depus in termen. Nu au fost depuse, nu exista", a declarat presedintele Comisiei, Robert Cazanciuc.

Bugetul Avocatului Poporului este in suma de 23.532.000 lei, in crestere cu 31,37% fata de anul trecut.

Sursa : www.mediafax.ro