22 apr 2019 - Avocaţi

Piperea, avertisment pentru avocati in legatura cu Lazar

Avocatul Gheorghe Piperea (foto) a lansat joi, 18 aprilie 2019, un avertisment pentru colegii de breasla in legatura cu fostul Procuror General Augustin Lazar.

Piperea a atras atentia ca acum, dupa pensionare, Lazar va putea fi primit in avocatura pe baza unei simple declaratii, avand in vedere ca a activat ca magistrat.

Insa partea cea mai dura a acestei perspective este ca Augustin Lazar va putea sa isi cumuleze pensia de magistrat cu onorariul de avocat, subliniaza Gheorghe Piperea.

In acest context, profesorul universitar isi exprima nemultumirea atat fata de Curtea Constitutionala a Romaniei

(care a declarat constitutionale pensiile speciale ale magistratilor inca din 2010), cat si fata de judecatorii si procurorii care au obiceiul sa protesteze pe treptele Curtii de Apel Bucuresti (dar care nu s-au aratat niciodata nemultumiti de posibilitatea ca un fost magistrat sa-si cumuleze pensia cu salariul de avocat).

Nu in ultimul rand, Gheorghe Piperea lanseaza sarcastic ipoteza ca, odata devenit avocat, Augustin Lazar sa-i apere exact pe cei pe care in calitate de Procuror General ii califica drept „inculpati de rang inalt”.

Postarea integrala de pe Facebook a lui Gheorghe Piperea:

„Domnul Augustin Lazar se pensioneaza. Parca era "in interesul general al societatii" ca domnia sa sa mai primeasca un mandat de procuror general, nu?

Interesanta este pensia cu care dl Lazar pleaca, lasand interesul general al societatii nereperat: 27 mii de lei pe luna (net).

Dar si mai interesant este ca acest vajnic aparator al drepturilor si libertatilor cetatenesti si acest partener respectuos al profesiei de avocat va fi primit in curand in avocatura.

Cu "iexperienta" dobandita (plus bunele relatii construite in interiorul Ministerului Public), dl Lazar va fi asaltat de clienti, recrutati poate chiar din randurile celor pe care recent ii cataloga drept "penali (n.r. inculpati) de rang inalt". Poate va fi asaltat in vederea angajarii chiar de dl Dragnea (care, desi doborat de hernie de disc, este in turneu prin tara, dar inca nu si-a rezolvat problemele "penale").

Pensia de 27 de mii de lei pe luna, modesta pentru valoarea incomensurabila a dlui Lazar cel multi-premiat de organizatiile de lupta contra (anti)comunistilor, va fi cumulata cu ultra-onorariul de avocat de penali.

Ce nu stie lumea este ca nu numai ca fostii magistrati se pot inscrie in barou pe baza unei simple declaratii, dar si ca fostii magistrati, pensionati, pot cumula venitul din pensie cu cel din avocatura.

Nimeni nu a protestat pe treptele Palatului Justitiei contra acestui cumul.

Pensiile speciale sunt criticabile (si, de altfel, au fost de multiple ori desfiintate in justitie si la CCR) numai daca sunt alocate altor speciali, nu si magistratilor, care sunt cei mai speciali.

Tine de independenta magistratilor, nu?”

Sursa : www.juri.ro