13 iun 2018 - Avocaţi

Pensii speciale pentru Avocatul Poporului si adjunctii sai

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea de modificare a legii Avocatului Poporului, care prevede cumularea pensiei de serviciu cu indemnizaţia primită pentru mandatul în curs de exercitare.

Propunerea legislativa de modificare a legii Avocatului Poporului a fost votata cu 182 de voturi favorabile, 82 impotriva si 10 abtineri.

"Avocatul Poporului precum si persoanele care au exercitat functia de Avocat al Poporului indeplinind conditiile de numire prevazute pentru judecatori la Curtea Constitutionala la data pensionarii sau recalcularii pensiei anterior acordate beneficiaza de pensie calculata si stabilita in aceleasi conditii cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale. Pensia de serviciu poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs de exercitare", se arata in amendamentul adoptat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Potrivit proiectului, functia de Avocat al Poporului este asimilata ca rang cu functia de ministru, beneficiind in mod corespunzator de toate drepturile acestuiaiar cea de adjunct al Avocatului Poporului este asimilata ca rang cu functia de secretar de stat, beneficiind, in mod corespunzator, de toate drepturile acestuia.

In cazul propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, Camera Deputatilor este prima camera sesizata, Senatul fiind for decizional.

Sursa : www.gandul.info