15 mar 2019 - Avocaţi

Ordinul care ii da lovitura de gratie lui Kovesi. Un avocat face anuntul: “Mai aproape de puscarie”

Fosta sefa a DNA Laura Kovesi (foto) este mai aproape de inchisoare. Iar asta din cauza ordinului pe care l-a semnat in perioada in care conducea parchetul anticoruptie, ordin prin care a decis ca la instante sa nu se trimita suportii cu toate interceptarile realizate, ci doar selectii ale acestora.

Este practic o dispozitie care incalca prevederile Codului de procedura penala. Mai exact cele de la art. 143 alin. (2), care stabilesc faptul ca in instanta se trimite suportul cu toate rezultatele activitatilor de supraveghere tehnica, nu selectii.

“Gravitatea acestui Ordin este uriasa. Abuzul in serviciu este clar, dar si participatia lui Kovesi in toate dosarele in care, in baza Ordinului, nu au fost prezentate inregistrarile in intregul lor, ca probatiunea sa respecte garantiile procesuale, garantii acordate chiar de Constitutie! (…) Ce spune art. 143 (2) din Codul de procedura penala?: 'La procesul-verbal se ataseaza, in plic sigilat, o copie a suportului care contine rezultatul activitatilor de supraveghere tehnica.' Adica suportul original, nemodoficat. Ce spune Ordinul lui Kovesi?: 'La procesul-verbal se ataseaza numai suportii care contin convorbirile relevante!” Sunteti nebuna, d-na Kovesi?”, comenteaza Aurelian Pavelescu.

Acesta explica si ce se intampla de fapt in realitate, gratie oridinului dat de Kovesi: “In ordinul lui Kovesi 'suportii' nu mai sunt cei originali, ci unii care cuprind selectii ale convorbirilor. Adica procurorii fac taieturi dupa suportii originali, dupa cum cred ei, si doar acei suporti, care nu mai reflecta convorbirile in original sunt trimise la judecator. Tot acesti suporti, de fapt falsificati, sunt aratati si avocatilor. Deci, daca procurorul face selectia gresit sau cu intentia clara de a condamna un nevinovat, avocatii nu au cum sa apere, iar judecatorii sunt obligati sa ia numai ce spun procurorii. Adica procurorii sunt si avocati, si judecatori! Pe deasupra suportii apartin statului, ca pe banii statului s-au facut, de ce sa te atingi mataluta de ei?

Iata la ce nivel a ajuns politia politica. Evident, un asemenea Ordin este ilegal prin el insusi, deoarece nu se poate emite un ordin pentru a interpreta o lege! Legea o interpreteaza procurorul si avocatul in contradictoriu, in fata judecatorului, legea avand nu numai rolul de incriminare, dar si de protectie a cetatenilor, asa incat cei nevinovati sa nu fie bagati la puscarie in mod discretionar!”.

“Acest Ordin este o crima politica! Sa explic pentru toti. Inregistrarile facute de procurori in activitatea de cercetare, telefonice sau ambientale, se fac pe casete, dischete - pe care legiuitorul le numeste 'suporti'. Din aceste inregistrari procurorul elimina toate referirile la viata personala sau cele care nu au legatura cu cauza, cum este si rational, si pastreaza toate referirile cu privire la fapte, atat in sprijinul acuzarii, cat si al apararii. Nicio inregistrare nu se sterge, suportii raman neatinsi, sa se poata verifica oricand daca procurorii au facut bine sau nu interpretarile inregistrarilor, daca inregistarile au fost sau nu trunchiate! Procurorul este supus, ca intregul proces penal, principiului aflarii adevarului. El nu are a se razbuna sau a favoriza pe faptuitor, ci a stabili adevarul. Suportii sunt inviolabili!”, mai precizeaza avocatul Aurelian Pavelescu in comentariul postat pe pagina sa de Facebook.

Sursa : www.juri.ro