29 iun 2018 - Avocaţi

Oficialii europeni si avocatii romani au analizat, la Alba Iulia, problematica bunelor practici CEDO

Reprezentanţii la vârf ai Baroului Alba, Curţii de Apel Alba Iulia, ICCJ şi Uniunii Avocaţilor Europeni au organizat vineri, la Alba Iulia, conferinţa internaţională cu tema „Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa CEDO”, la care au participat şi judecători ai Curţii Europene.

Participantii au analizat, intre altele, exemplele de bune practici in activitatea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), dreptul la un proces echitabil in jurisprudenta europeana, principiul ,,ne bis in idem" (n.n.- care prevede ca ,,aceeasi persoana sa nu fie acuzata din nou de o infractiune pentru care a fost deja achitata"), dar si modalitatile de respectare a dreptului la aparare in jurisprudenta CEDO, anunta organizatorii.

,,Prin linia conlucrarii profesionale dintre profesiile juridice, s-a venit in intampinarea initiativei laudabile privind activitatea grupului de reflectie pentru perfectionarea activitatii profesionale prin verificarea si aplicarea consecventa a bunelor practici rezultate din hotararile pronuntate de Curtea Europena a Drepturilor Omului. Beneficiind de manifestarile initiate de Baroul Alba, sub egida Centenarului Marii Uniri, confruntarea de opinii si schimbul de experienta dintre avocati, procurori si judecatori sunt utile, pentru ca ratiunile de ordin public si de interes general sa poata fi implementate inclusiv cu expertiza directa a judecatorilor CEDO invitati la aceasta manifestare", a declarat Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, care s-a numarat printre speakerii acestei conferinte.

La randul sau, in discursul de deschidere a reuniunii, avocatul Mihai Baco - decanul Baroului Alba si vicepresedinte al Uniunii Avocatilor Europeni - a declarat: ,,Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului reprezinta o parghie a increderii pe care noi, practicienii in Drept, avem misiunea sa o folosim pentru a ajunge la constiinta societatii".

,,In aceasta idee unica a colaborarii interprofesionale am initiat Conferinta avand ca tema Independenta si impartialitatea justitiei in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. O tema ca un ecou al majorelor problemele sociale si - mai ales - un raspuns al realitatii actuale. Un subiect pe care il abordam dintr-o perspectiva unica asigurata prin prezenta in randul nostru a unor personalitati remarcabile implicate in mod direct si activ in amplul mecanism de functionare CEDO", a subliniat Mihai Baco.

Printre participantii la conferinta internationala se regasesc Iulia Motoc, Paul Lemmens si Yonko Grozev - judecatori la CEDO -, dar si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, procuror general al Parchetului de pe langa ICCJ, Augustin Lazar, alaturi de presedintii unor Curti de Apel din mai multe judete ale tarii si decanii unor barouri judetene.

,,Azi avem din nou confirmarea fara echivoc a faptului ca avocatura din Romania se bucura de apreciere si interes la nivel european, iar aceasta vine ca un argument incontestabil in sprijinul demnitatii si prestigiului profesiei de avocat", a mai spus Mihai Baco in alocutiunea sa.

Conferinta internationala a fost organizata de Curtea de Apel Alba Iulia si Baroul Alba, in colaborare cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Uniunea Avocatilor Europeni si Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

Sursa : www.mediafax.ro