27 mai 2022 - Avocaţi

O carte pe zi: ,,Extraterestru. Primul semn de viata inteligenta dincolo de Pamant", de Avi Loeb

Cel mai important astronom de la Harvard îşi prezintă teoria controversată potrivit căreia sistemul nostru solar a fost vizitat recent de o tehnologie avansată de pe o stea îndepărtată.

In octombrie 2017, astronomul Robert Weryk, folosind telescopul Pan-STARRS la Observatorul Haleakala din Hawaii, a descoperit primul obiect interstelar care a trecut prin Sistemul Solar, prin apropierea Soarelui. Se afla la aproximativ 33 de milioane de km (0,22 u.a.) de Terra, parea o cometa sau un asterioid, dar foarte curand acestea idei au fost abandonate. Obiectul numit Oumuamua era mic, estimat la 100-1.000 de metri lungime, cu latimea si grosimea, ambele, estimate intre 35 si 167 metri, de culoare rosie, similara cu obiectele din exteriorul sistemul solar. In ciuda faptului ca s-a apropiat strans de Soare, Oumuamua nu a prezentat semne ca ar avea o coama (ca la comete), dar a prezentat o acceleratie non-gravitationala. In iulie 2019, astronomii au ajuns la concluzia ca Oumuamua este cel mai probabil un obiect natural, unii au sugerat ca ar putea fi un produs al tehnologiei extraterestre, dar dovezile in sprijinul acestei ipoteze sunt slabe. In martie 2021, oamenii de stiinta au prezentat o teorie bazata pe azot inghetat conform careia Oumuamua poate fi o bucata dintr-o exoplaneta, asemanatoare planetei pitice Pluto.

Cartea pe care o semnalam astazi porneste de la aceste descoperiri, autorul ei facand parte dintre cei care sustin teoria tehnologiei extraterestre.

Abraham (Avi) este profesor de stiinte in cadrul Universitatii Harvard, unde a ocupat catedra de astronomie din 2011 pana in 2020, cea mai lunga perioada din istoria departamentului, si unde coordoneaza Initiativa Black Hole si Institutul de Teorie si Calcul. Membru in Consiliul Prezidential pentru Stiinta si Tehnologie si in consiliul consultativ al platformei educationale ,,Einstein: Visualize the Impossible", el prezideaza si comitetul consultativ al Intitiativei Breakthrough Starshot si al Consiliului de Fizica si Astronomie de la Academia Nationala a SUA si este director de teoria stiintei in toate initiativele Fundatiei Breakthrough Prize. A scris cinci carti si 800 de lucrari stiintifice, este membru al Academiei de Arta si Stiinta a SUA, al Societatii Americane de Fizica si al Academiei Internationale de Astronautica. In 2012, revista Time l-a nominalizat in randul celor mai influenti 25 de oameni in ce priveste spatiul.

Cel mai important astronom de la Harvard isi prezinta teoria controversata potrivit careia sistemul nostru solar a fost vizitat recent de o tehnologie avansata de pe o stea indepartata.

La finele anului 2017, cand savantii observatorului din Hawaii au zarit un obiect trecand prin sistemul nostru solar, miscandu-se atat de rapid incat nu putea sa vina decat de pe o alta stea. Astrofizicianul Avi Loeb a dovedit ca nu a fost un asteroid; se misca prea repede, urmand o orbita ciudata, si nu a lasat nicio urma de gaz si niciun deseu in urma lui. Era o singura explicatie convingatoare: obiectul apartinea unei tehnologii avansate, creata de o civilizatie extraterestra indepartata.

,,In aceasta carte vizionara, argumentata cu pasiune, astrofizicianul Avi Loeb ne indeamna sa renuntam la fantezia aroganta potrivit careia suntem singura forma de viata constienta din univers. Indiciile, atent revizuite de Loeb, sunt fascinante, dar si mai mult atrag argumentele sale cu privire la ce ar putea sa ne dezvaluie ele despre civilizatia noastra geniala, limitata si, probabil, condamnata." - Stephen Greenblatt

Avi Loeb - Extraterestru. Primul semn de viata inteligenta dincolo de Pamant. Traducere din limba engleza de George-Mihail Ionescu. 239 pag.

Sursa : www.mediafax.ro