02 apr 2020 - Avocaţi

Ministerul Muncii către UNBR: Popularizaţi printre avocaţi OUG 30/2020, care acordă altor profesionişti indemnizaţii pe perioada stării de urgenţă/ Totuşi, avocaţii nu pot opri activitatea/ De unde vine soluţia

Autor: Eduard Popescu

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru (foto), i-a trimis, miercuri, o adresă lui Traian Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, (UNBR) prin care îl roagă să popularizeze în cadrul structurilor pe care le reprezintă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, actul normativ care prevede acordarea unor ajutoare de la stat profesioniştilor care întrerup total activitatea pe perioadă stării de urgenţă, măsură în contradicţie cu dispoziţiile din OUG nr. 29/2020, cea care îi obligă pe avocaţi să îşi continue activitatea, pentru a nu fi excluşi din profesie. Pentru ca această categorie profesională să nu fie exclusă de la acordarea oricărei măsuri de sprijin guvernamental, e nevoie de modificarea cadrului legislativ, iar salvarea ar putea veni curând din Parlament, acolo unde proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020 stabileşte că vor beneficia de indemnizaţie şi profesioniştii care şi-au întrerupt activitatea doar parţial, nu total.

"Informăm avocaţii asupra comunicării Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale privind Ordonanţa de Urgenţă nr. 32/2020 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 30/2020, adoptată în cadrul Şedinţei de Guvern împreuna cu cererile şi declaraţiile ce urmează a fi depuse online la AJOFM-uri în vederea obţinerii indemnizaţiilor pentru şomajul tehnic, respectiv la AJPIS-uri în vederea obţinerii indemnizaţiilor acordate pentru alţi profesionişti aşa cum sunt reglementaţi în această ordonanţă", scrie în mesajul postat, miercuri, pe site-ul UNBR. 

Solicitarea de a distribui între avocaţi această informaţie a fost făcută, miercuri, de ministrul Muncii, printr-o adresă trimisă preşedintelui UNBR, Traian Briciu. 

Totuşi, la momentul acesta prevederile legislative sunt total neclare pentru avocaţi, în condiţiile în care, la 21 martie, a intrat în vigoare OUG nr. 29/2020, care obligă avocaţii, notarii şi executorii să îşi continue activitatea pe perioada stării de urgenţă, riscând altfel excluderea din profesie - detalii, aici.

Ulterior, în Monitorul Oficial a apărut OUG nr. 30/2020, care prevede acordarea unei indemnizaţii lunare de 4.071 lei brut (75% din salariul mediu brut) tuturor profesioniştilor care şi-au întrerupt complet activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului.

În cazul avocaţilor, notarilor şi executorilor, cele două ordonanţe se bat cap în cap, în condiţiile în care prima dintre ele îi obligă să presteze servicii în această perioadă, iar a doua condiţionează acordarea sprijinului financiar de stoparea oricărei forme de activitate. 

În condiţiile în care toate ordonanţele emise de Guvern trebuie să fie aprobate prin lege pentru a putea produce efecte în continuare, reglarea acestei situaţii ar putea veni de la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020, adoptat marţi de Senat (forma adoptată, aici) şi care are nevoie şi de votul decisiv al Camerei Deputaţilor pentru a intra în vigoare.

Astfel, documentul prevede ca de indemnizaţie să beneficieze alţi profesionişti "cărora le-a fost întreruptă activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii sau ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020".  

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de deputaţi, promulgat prin decret prezindenţial şi publicat în Monitorul Oficial.