15 mar 2019 - Avocaţi

Mesaj emotionant dupa achitarea unui avocat tinut o luna in arest

Decanul Baroului Satu-Mare, Dan Mihai Suta (foto), a transmis vineri, 15 martie 2019, un mesaj emotionant dupa achitarea unui avocat din acelasi barou, retinut pentru 24 de ore, apoi tinut in arest preventiv 32 de zile.

Este vorba despre avocatul Istvan Peter Gerenyi, achitat joi, 14 martie 2019, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru acuzatia de trafic de influenta, decizia fiind definitiva. Solutia ICCJ a fost data in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala” (click aici pentru a citi).

Vineri, decanul Dan Suta a sustinut ca achitarea lui Istvan Gerenyi a reprezentat un prilej de bucurie in randul avocatilor, care au primit solutia dispusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu speranta ca justitia se indreapta.

Prin decizia Inaltei Curti de joi, afirma decanul Dan Suta, „justitia ne-a apropiat de ea insasi, ne-a facut o mare dreptate si ne-a dat un semnal de incredere in profesia de avocat si in avocati”.

Acest lucru se datoreaza totodata si colegilor avocati care au „trudit laolalta” pentru demonstrarea realitatii si a adevarului in cazul lui Gerenyi in timpul procesului, respectiv avocatii Viorel Ros si Florin Vieriu, a mai aratat maestrul Suta.

Mesajul integral al decanului Dan Mihai Suta:

„Dragi colegi, avocati ai Baroului Satu Mare,

De multa vreme nu am avut posibilitatea de a va adresa un mesaj. Cauzele sunt multiple, intre ele inscriindu-se si stresul profesional, de care, fara doar si poate, sunteti si voi cuprinsi. Vremurile sunt dure, pretentiile clientilor tot mai mari pentru bani din ce in ce mai putini, iar reprosurile majore atunci cand treaba nu se rezolva cum ei isi imagineaza. Ca atare, presiunea la care suntem supusi este continua si din ce in ce mai apasatoare. Iar momentele de relaxare sunt putine si extrem de scurte. Adica, bucuria unei reusite profesionale se traieste scurt, intens si piere inghitita de problemele care vin la rand.

Bunul Dumnezeu ne-a daruit o astfel de bucurie atunci cand a vrut sa se faca dreptate in cauza colegului nostru Pisti Gerenyi, achitat de Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa un proces de patru ani, cu umilinte, abuzuri incredibile, disperare, lacrimi si nopti nedormite.

Le-am depasit pe toate cu credinta in Dumnezeu, care ne-a dat incredere in fortele proprii si ne-a indrumat pe calea catre dreptate.

A fost emotionanta seara de ieri cand, dupa aflarea succesului colegului nostru, ati transmis gandurile voastre. Am simtit unitate, am simtit gandul vostru bun si satisfactia castigului.

Va asigur ca prin aceasta decizie a instantei supreme profesia a dobandit prestigiu si este un mesaj explicit pentru necesara ei protejare. Judecatorii celei mai importante autoritati judiciare nationale au stabilit fara echivoc ca avocatul are dreptul la plata muncii lui, ca are dreptul de a pretinde sa i se plateasca eforturile pe care le depune in sustinerea clientului sau si ca nemultumirea lui pentru eventuala pierdere a procesului este inadmisibil sa se rasfranga asupra avocatului, prin ticluirea unor plangeri/denunturi/autodenunturi mincinoase, facute in scop de rafuiala si/sau razbunare.

Am pledat, asa cum am facut-o pe tot parcursul profesional de 32 de ani si indeosebi in ultimii 4 ani de cand am avut onoarea de a fi ales de catre voi in demnitatea de decan al Baroului Satu Mare, pentru dreptul avocatului la rasplata muncii lui, la dreptul de a pretinde si de a primi bani si la dreptul de a nu da socoata nimanui pentru dimensiunea onorariului pe care il incaseaza, chiar daca obtine castigul printr-o mica exceptie, chiar si cat doar o propozitie, intrucat pentru aceasta abilitate a lui a invatat ani de zile si invata continuu, fiind meritul lui exclusiv. Desigur, cu conditia ca demersurile lui sa fie licite, sa nu aiba conotatii ilicite, de natura penala, contraventionala sau disciplinara! Adica, buna credinta trebuie sa ghideze intreprinderile avocatului.

Prin decizia de ieri cred ca justitia ne-a apropiat de ea insasi, ne-a facut o mare dreptate si ne-a dat un semnal de incredere in profesia de avocat si in avocati.

Este cel mai mare castig pe care vi-l daruiesc si va doresc sa va bucurati de el asa cum Pisti, Cristi, colegii nostri din Bucuresti cu care am trudit laolalta - profesorul Viorel Ros si maestrul Florin Vieriu, carora le multumesc in numele tuturor avocatilor satmareni - si cu mine ne bucuram de aceasta uriasa reusita.

Sa auzim doar de bine!”

Sursa : www.juri.ro