23 sep 2020 - Avocaţi

Lege promulgata care le da mai multa putere avocatilor. Mai multe documente vor putea fi certificate si de avocati, nu doar de notari

Mai multe documente, printre care declaraţia pe proprie răspundere solicitată firmelor la înregistrarea la Registrul Comerţului, vor putea fi certificate şi de avocaţi, nu doar de notari, potrivit unei legi promulgate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Mai multe documente, in special declaratiile pe proprie raspundere de diferite tipuri, precum declaratia pe proprie raspundere solicitata firmelor la inregistrarea la Registrul Comertului, vor putea fi certificate si de avocati, nu doar de notari, potrivit legii promulgate de Klaus Iohannis.

Si solicitarea unor inscrisuri, precum cazierul judiciar sau actele de stare civila, vor putea fi eliberate si avocatului in calitate de reprezentant al clientului, pe baza imputernicirii avocatiale, reiese din lege.

Initiatorii, printre care Robert Cazanciuc (PSD) si Daniel Fenechiu (PNL), spun ca cel mai pregnant se simte omiterea avocatilor de la certificarea inscrisurilor in materia comerciala, dar si in alte domenii.

,,Fiecare dintre noi, indiferent de pregatire, profesie sau statut social, am fost si suntem deseori in situatia in care, in vederea exercitarii unui drept sau satisfacerii unui interes legal, a trebuit/trebuie sa prezentam o declaratie. O declaratie pe care, de cele mai multe ori, legea o da in competenta de autentificare sau legalizare a notarilor publici sau stabileste ca aceasta poate fi data in fata unui functionar al autoritatii unde este utilizata declaratia. Intr-un mod greu de inteles, legiuitorul a omis din categoria profesionistilor care pot certifica un inscris, profesionistii avocati - categoria profesionala juridica cu cea mai desfasurata retea la nivel national si care este cea mai apropiata de drepturile si interesele cetateanului", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.

Sursa : www.mediafax.ro