20 mai 2020 - Avocaţi

GALERIE FOTO | Un avocat a mers in instanta cu cagula in semn de protest: ,,Ascunderea omului dupa o masca depersonalizeaza actul de justitie"

Avocatul Bogdan Ioan Todoran a ales sa protesteze fata de obligatia de a purta masca in spatiile inchis intr-un mod inedit. Aparatorul din cadrul Baroului Bucuresti s-a prezentat in instanta cu o cagula.

In primul rand, avocatul este nemultumit ca oralitatea din sala de judecata ramane un principiu ce nu poate fi respectat cu masca.

,,Efectiv se creeaza o bariera fizica in comunicare, mai ales in expunerea argumentelor avocatilor care depasesc doua-trei fraze. Apare o stare de disconfort, atat fizic, cat si psihic, in situatii similare fiind si judecatorii, procurorii, grefierii. Ti se aburesc si ochelarii, din cauza respiratiei in spatiul inchis de masca, astfel ca esti nevoit sa renunti la ei - un alt motiv de iritare: nu poti nici sa vorbesti, nici nu mai vezi bine", a spus avocatul, pentru MEDIAFAX.

Bogdan Ioan Todoran mai spune ca un alt motiv este unul filosofic. In viziunea sa, omul mascat a fost intotdeauna raufacatorul, hotul, talharul, banditul, cel care are ceva de ascuns, nu atat fapta, cat identitatea.

,,In Procesul lui Kafka cel mai bine pazit secret al justitiei era identitatea judecatorului. Mascarea, ascunderea fetei, ascunderea omului dupa o masca depersonalizeaza actul de justitie si pe judecatori, procurori, avocati, grefieri. De la masca vine si mascarada - actul de justitie este solemn si, mai ales, public, nu o organizare ridicola de oameni posesori de temperatura legala si travestiti (cu manusi, botosei si masti, cum au plusat unele instante)".

Aparatorul mai subliniaza ca toate aceste decizii sunt luate de guvernanti, dar si de colegiile de conducere ale instantelor ,,exclusiv pe baza de frica".

,,Exista doar o logica a spaimei de necunoscut, o teama ridicola in fata mortii ce pandeste din respiratia celui de langa tine, abordata prin abandonarea democratiei si a statului de drept in favoarea unei dictaturi pseudo-sanitare", mai precizeaza avocatul Todoran.

Pentru aceste motive, aparatorul a ales sa protesteze, prezentandu-se in instanta mascat complet, cu o cagula care lasa la vedere numai ochii.

,,Pana nu se va institui vreo regula ca trebuie sa stam toti cu ochii inchisi, ca doar sunt o poarta de intrare in organism a temutului coronavirus", incheie acesta.

Sursa : www.mediafax.ro