27 mar 2020 - Avocaţi

Daniel Fenechiu: Avocaţii şi celelalte profesii liberale afectate de starea de urgenţă vor primi o indemnizaţie de 75% din salariul mediu brut

Autor: Eduard Popescu

Avocaţii şi toate celelalte profesii liberale care suferă o întrerupere totală sau parţială a activităţii pe perioada stării de urgenţă, cauzată de coronavirus, vor primi o indemnizaţie de 75% din salariul mediu brut, a anunţat Daniel Fenechiu (foto), senator în Parlamentul României şi prodecan al Baroului Bucureşti. Mai mult, ajutorul ar urma să fie acordat profesioniştilor indiferent dacă aceştia au sau nu angajaţi.

Într-o postare publicată cu puţin timp în urmă pe pagina personală de Facebook, senatorul liberal Daniel Fenechiu, de profesie avocat, a anunţat că cea mai mare parte a propunerilor pe care le anunţase anterior au fost preluate în ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG nr. 30/2020 şi completarea unor acte normative. 

"Toti profesioniştii- asa cum sunt aceştia definiţi în Codul Civil, care suferă o întrerupere totală sau parţială a activităţii- indiferent că au angajaţi şi/sau colaboratori, vor beneficia de o indemnizaţie compensatorie în cuantumul a 75% din salariul mediu brut pe economie. Iar angajaţii profesioniştilor pot beneficia de şomajul tehnic", a anunţat Daniel Fenechiu, care este şi prodecan al Baroului Bucureşti. 

Astfel, avocaţii, executorii, notarii, dar şi psihologii, contabilii, stomatologii, arhitecţii, traducătorii autorizaţi, agenţii imobiliari şi ceilalţi profesionişti ce desfăşoară profesii liberale ar putea să beneficieze de indemnizaţie, indiferent că au sau nu angajaţi. 

"Procedura de plată a compensaţiei este simplă - cerere şi declaraţie tip- şi se derulează electronic, iar plata se va face în 15 zile, prin virament bancar. Voi reveni cu detalii", a transmis avocatul, care a anunţat că actul normativ urmează să apară cât de curând în Monitorul Oficial.