14 iun 2018 - Avocaţi

Cumintenia Pamantului s-a "blocat" in proceduri. Avocat Grabowski, despre comunicarea cu MCIN: Niciun raspuns, o liniste totala

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarelor "Cuminţeniei Pământului", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în februarie 2018, s-a solicitat MCIN să precizeze dacă va reevalua opera de artă sau va plăti suma de 11 milioane de euro convenită în 2016, dar, până în prezent, nu s-a primit niciun răspuns.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, nu mai este expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) din Bucuresti, proprietarele acesteia - Paula Ionescu si Alina Serbanescu - refuzand prelungirea contractului de comodat incheiat pana la data de 3 iunie, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse din institutia muzeala.

Contactat, joi, de MEDIAFAX, avocatul Bogdan Grabowski a confirmat informatia.

Intrebat de MEDIAFAX care este motivul pentru care nu se mai doreste expunerea sculpturii la MNAR, avocatul a declarat: "Pentru ca Muzeul National de Arta ne-a informat ca bugetul pentru suportarea asigurarii lunare este de aproximativ 90% din bugetul aprobat de catre Ministerul Culturii pentru plata asigurarii operelor inchiriate sau pe care le detin de la persoane. Asigurarea pentru <> ar fi reprezentat cam 90% din bugetul lunar pe care il are muzeul pentru suportarea unor astfel de asigurari".

Avocatul a explicat ca MNAR a solicitat de la Ministerul Culturii (MCIN) sa le fie alocati bani pentru suportarea costului asigurarii, insa "Ministerul Culturii nu le-a raspuns. Iar, in ultima perioada, a fost prelungit contractul o data pe trei luni, in luna mai a mai fost prelungit cu o luna, dar in ultimul moment, in ultima zi. Acum ne aflam din nou in aceasta situatie".

Asigurarea lunara a sculpturii lui Brancusi se ridica la 9.000 de lei.

"Pe de alta parte, doamnele coproprietare nu pot sa traiasca cu aceasta emotie, ca, in fiecare luna , la sfarsit de luna, nu stim (ce se intampla cu sculptura, n.r.). Iar, daca inceta contractul, in ziua respectiva trebuia luata lucrarea de la muzeu", a mai declarat Grabowski pentru MEDIAFAX.

"Contractul de comodat incheiat de Muzeul National de Arta al Romaniei, care expira in data de 3 mai a.c., a fost prelungit pentru inca o luna. In situatia in care acesta nu ar fi prelungit, raspunderea depozitarii apartine proprietarilor, cu respectarea prevederilor legale", au explicat reprezentantii MCIN intr-un raspuns la o solicitare MEDIAFAX, pe 25 mai.

Intrebat, joi, de MEDIAFAX unde se afla in prezent sculptura, avocatul a raspuns: "Este intr-un loc privat". "Poate fi depozitata cu respectarea legislatiei din Romania. Este depozitata in aceleasi conditii in care a fost depozitata la Muzeul National de Arta timp de un an, din octombrie 2016 pana in decembrie 2017", a completat acesta.

In ceea ce priveste asigurarea, sculptura nu beneficiaza in acest moment de asa ceva: "Nu este asigurata. Nu, legislatia nu prevede nicio obligativitate de asigurare, iar, pe de alta parte, nicio opera a statului roman nu este asigurata de catre statul roman. Nicio opera de la Muzeul National de Arta, de la Muzeul National Cotroceni, de la orice muzeu din Romania nu este asigurata de catre statul roman".

"Doamnele coproprietrare s-au adresat Ministerului Culturii in luna februarie, anul acesta, solicitand sa precizeze ministerul daca intelege sa reevalueze sculptura sau daca intelege sa plateasca suma de 11 milioane (de euro, n.r.) convenita in 2016. Din februarie, pana astazi, nu am primit niciun raspuns de la minister. Iar, in aceasta situatie, doamnele coproprietare au inteles sa nu mai prelungeasca contractul de comodat", a mai spus, joi, avocatul.

"In 31 octombrie 2016, cand Banca Nationala nu a mai putut sa pastreze lucrarea in expunere, lucrarea a fost dusa la Muzeul National de Arta in mod provizoriu, pana la achizitionarea de catre statul roman. Or, anul acesta, statul roman a hotarat sa restituie banii celor care au donat. Domnul ministru (al Culturii, George Ivascu, n.r.) a chemat corpul de control al prim-ministrului si in aceasta situatie s-a ajuns la aceasta decizie (de a nu mai prelungi contractul de comodat, n.r.)", a completat Grabowski.

Intrebat de MEDIAFAX daca se mai doreste vanzarea sculpturii, acesta a raspuns afirmativ.

"Se doreste vanzarea, dar proprietarele vor sa primeasca un raspuns de la minister, daca ministerul intelege sa isi respecte obligatia asumata in 2016, iar, daca nu si-o respecta, sa mentioneze in mod clar ca nu exercita dreptul de preemtiune, pentru a putea fi scoasa la licitatie", a spus acesta.

"Exista un termen de 30 de zile, legea 182 din 2000, legea care reglementeaza patrimoniul cultural mobil, instituie un termen de 30 de zile de la notificarea de catre proprietari prin agentul economic si aceasta notificare a avut loc in septembrie 2014, acum aproape patru ani", a precizat Grabowski.

"Au trecut 30 de zile, doar ca la sfarsitul lui 2014, statul roman a mentionat ca doreste sa o cumpere si ca doreste sa negocieze. Negocierile s-au finalizat in 2016, moment in care Ministerul Culturii a spus ca plateste si ofera suma de 11 milioane de euro, iar de atunci nu s-a mai intamplat nimic", a mai spus el.

Intrebat daca autoritatile romane pot fi date in judecata pentru tergiversarea procedurilor, avocatul a raspuns: "Sigur ca pot fi dati in judecata, insa doamnele proprietare prefera sa ajunga cu lucrarea la o licitatie". Un proces "implica si mult timp, s-ar exprima si tot felul de opinii pe marginea acestui proces si doamnele proprietare au fost supuse destula vreme, pe perioada negocierilor, la tot felul de acuzatii nefondate din partea diverselor personalitati ale vietii publice".

"In acest moment, ar dori sa poata sa vorbeasca cu cineva competent din partea statului roman", a spus Grabowski, care a adaugat ca, pentru adresa facuta MCIN in februarie 2018 nu s-a primit niciun raspuns, "o liniste totala".

In ceea ce priveste o noua evaluare a sculpturii, atat la solicitarea MCIN, cat si la cea a proprietarilor, acest demers urma sa fie facut impreuna.

"Ramasese ca acest demers sa fie facut impreuna. Noi am raspuns ministerului in octombrie anul trecut, dupa care am mai avut o intalnire intamplatoare cu fostul ministru Romascanu cand s-a deschis expozitia Brancusi, la sala Brancusi, la Muzeul National de Arta, in decembrie, atunci ni s-a spus ca urmeaza la inceputul lui ianuarie s-a schimbat guvernul, a venit un nou guvern a venit un nou ministru si de atunci nu am mai primit niciun fel de comunicare", a precizat Grabowski.

"Proprietarii pot sa o reevalueze (separat, n.r.) si sigur ca proprietarii, nu in ultimul rand, se uita si la piata internationala, care, in ultimii doi ani, a crescut mult. Daca, pana in 2014, sculptura cea mai scumpa a lui Brancusi fusese undeva in jurul sumei de 30 de milioane de euro, astazi s-a ajuns la vreo 70 de milioane, deci s-a dublat", a mai spus el.

Intrebat de MEDIAFAX ce doresc sa faca proprietarele sculpturii in viitorul apropiat, Grabowski a spus: "Nu pot sa comentez in acest moment decat faptul ca vor respecta legislatia, atat cea europeana, cat si cea din Romania. Deocamdata nu au luat o hotarare ce vor face, dar in acest moment au inteles ca lucrarea sa nu mai fie expusa".

"Din punctul nostru de vedere, dupa ce am depus acea adresa in februarie 2018, am citit in presa, in martie, ca ministrul (Culturii, n.r.) a chemat corpul de control al prim-ministrului. Poate sa fie si acesta un raspuns la cererea noastra. Noi nu avem emotii din partea acestei verificari. Nu am facut nicio ilegalitate. Noi am negociat conform legii 182 din 2000. Legea mentioneaza ca pretul se poate negocia intre proprietari si reprezentantii ministerului si asta a avut loc. O negociere", a mai spus Grabowski.

La inceputul lunii martie, reprezentantii MCIN au declarat pentru MEDIAFAX ca institutia va solicita in perioada urmatoare o noua expertiza pentru sculptura "Cumintenia Pamantului", care va viza, dupa caz, reevaluarea si/sau renegocierea cu proprietarii. Insa, la sfarsitul lunii mai, MCIN nu demarase inca o noua expertiza, fiind analizata situatia in vederea luarii celei mai bune decizii, potrivit unui raspuns al MCIN la solicitarea MEDIAFAX.

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Ivascu, a solicitat, ca urmare a evaluarii din prima luna de mandat, aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al premierului cu privire la verificarea activitatii MCIN, care include si actiunile referitoare la sculptura "Cumintenia Pamantului", au mai mentionat reprezentantii institutiei in raspunsul oferit MEDIAFAX pe 25 mai.

Pretul pentru achizitia operei "Cumintenia Pamantului", negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Ciolos si actualii proprietari ai sculpturii, mostenitorii inginerului Gheorghe Romascu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit sa fie alocata de Guvern, iar restul de sase milioane de euro, din colecta publica. In cele din urma, tranzactia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnati celor care au facut donatii pentru opera de arta, pana la sfarsitul acestui an, potrivit unei hotarari de Guvern aprobate pe 23 mai.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), a fost evaluata la suma de 20 de milioane de euro in septembrie 2014, cand a fost pusa in vanzare, Ministerul Culturii fiind invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Sursa : www.mediafax.ro