06 iul 2021 - Avocaţi

Copiii se vor familiariza cu legile din primii ani de scoala. A fost promulgata Legea prin care avocatii le vor putea preda elevilor

Cu siguranta multi parinti au fost pusi in situatia de a-i explica copilului ca ceva este legal sau ilegal, lucru greu de inteles pentru multi dintre acestia. Vestea buna este ca educatia juridica se va invata in scoala, iar cei care o vor preda sunt specialisti in drept.

Un avocat poate sa ii predea copilului educatie juridica, sa ii explice foarte clar legile care il intereseaza si, de ce nu, poate ii insufla si pasiunea pentru dreptate si va dori sa devina si el specialist in drept. Avocatii spun ca o astfel de materie poate sa duca la reducerea gradului de infractionalitate in randul viitorilor adulti.

,,Predarea materiilor de educatie juridica in scoala, in cea gimnaziala sau liceala este de bun augur, avand in vedere faptul ca pana in prezent avocatii erau si cadre didactice la facultati. Unul din avantajele pe care societatea l-ar avea ar consta in experienta avocatilor in domeniu juridic si mai ales in domeniul social de a putea educa tinerii astfel incat sa zicem ca avem o mai buna preventie in domeniile social, sa nu mai creasca numarul delincventilor si, de asemenea, sa nu mai creasca numarul infractiunilor", a spus Cristian Ene, avocat.

Chiar daca este o materie de ajutor, parintii sunt de parere ca e complicata oricum programa scolara, ca elevii trebuie sa participe la cursuri de educatie juridica, financiara, sexuala. O varianta buna ar fi includerea lor intr-un curs de educatie pentru viata.

,,Se constata ca avem nevoie de tot felul de educatie, plecand de la educatia sexuala, juridica , financiara, bancara, rutiera si asa mai departe. Categoric, orice educatie este binevenita la nivelul unitatilor de invatamant, dar trebuie sa te uiti si peste niste planuri cadru si pe numarul de ore pe care acesti copii le desfasoara la clasa si pe de alta parte trebuie sa te uiti si la resursa umana, pentru ca trebuie sa ai profesori specializati si, da, aceasta educatie este bine sa fie implementata in functie de context si de varsta copilului", a afirmat Iulian Cristache, presedinte Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti.

Oricum ar fi, cursurile trebuie sa fie adaptate varstei si, spun parintii, educatia juridica ar putea fi inclusa in special pentru elevii de gimnaziu si liceu, pentru ca ei stiu sa perceapa astfel de informatii. In niciun caz, insa, ca materie obligatorie si de sine statatoare.

,,Nu ai cum sa te duci cu o disciplina de sine statatoare, deci in trunchiul comun o ora pe saptamana de educatie juridica pentru ca nu ai ce sa ii inveti pe acesti copii. Ca nu vor face Facultatea de Drept. Pe ei trebuie sa ii inveti niste principii, modul in care trebuie sa cunoasca cateva legi esentiale referitor la drepturile copilului si apoi cand devin majori au alta perspectiva. Este fara discutie nevoie de acest lucru, dar repet, in cadrul unor optionale sau GDS-uri la decizia scolii, astfel incat copiii sa aiba posibilitatea sa aleaga", a continuat Iulian Cristache, presedinte Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti.

Sursa : www.mediafax.ro