27 mar 2020 - Avocaţi

Comisia pentru drepturile omului a eliminat privilegiile pe care le-ar fi primit Avocatul Poporului

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor a eliminat privilegiile care urmau sa fie date Avocatului Poporului. Acesta din urma ar fi avut salariu si pensie speciala de judecator ICCJ si pasaport diplomatic, insa Adriana Saftoiu a propus un amendament si beneficiile au fost eliminate.

,,Problema PLX 102 este modul in care este reglementat statutul conducerii institutiei Avocatul Poporului, fiind asimilati cu magistratii de la Inalta Curte, respectiv Curtea de Apel si, pe cale de consecinta, cu toate beneficiile, inclusiv "pensia speciala". Legea este necesara pentru imbunatatirea mecanismelor de functionare a institutiei, dar riscul e ca aceasta lege sa fie considerata neconstitutionala din cauza modului in care este reglementat statutul. Propunerea mea este sa eliminam din PLX referirile la statut", a declarat Adriana Saftoiu in timpul sedintei Comisiei drepturilor omului din Camera Deputatilor, care s-a desfasuta online.

Cu toate ca amendamentele au fost aprobate, dintr-o eroare tehnica acestea nu apareau in documentul care a fost transmis conducerii Camerei Deputatilor, insa acest aspect va fi remediat de stafful tehnic.

Potrivit proiectului, Avocatul Poporului urma sa aiba salariu si pensie speciala de judecator ICCJ, cazare gratuita si pasaport diplomatic.

Sursa : www.mediafax.ro