18 ian 2022 - Avocaţi

COMENTARIU Marius Oprea / Doua malteze, actrita Dalli si avocata Matsola, si un paradox: "batrina progresista" si "tinara conservatoare"

Malta e o ţară mică, dar cu o istorie şi cu un renume mare. Cînd spui Malta, automat gîndul merge la Ordinul Cavalerilor de Malta, la lupta lor glorioasă împotriva turcilor. La o insulă mica, dar cu un trecut măreţ. De acum, Malta este şi ţara care a dat doi lideri europeni importanţi: un Preşedinte al Parlamentului de la Strassbourg şi un Comisar de la Bruxelles. Ambele funcţii sînt ocupate acum de două femei, ambele din Malta, dar între care cu greu poate găsi cineva altă asemănare.

Daca in Malta, probabil, Ordinul Cavalerilor de Malta o avea inca vreun bun renume (desi ma cam indoiesc sa nu fi avut vreun amestec in traficul cu "pasapoarte de aur", tranzactionate pe bani de guvernul maltez pentru miliardari de diferite neamuri si cu origini ale averii lor destul de tenebroase), in Romania nu prea se stie ce face acest ordin, concret. Impresia este ca sint un fel de masonerie, ceva mai "selecta", intrucit lucreaza la virf numai cu serviciile secrete: am sa dau aici ca exemplu, deocamdata, doar filiera de contrabanda cu combustibil in fosta Iugoslavie prin gara Jimbolia, in care au fost implicati, alaturi de sefii SRI, Costi Mataragiu (sef zona Banat) si Vasile Petera (sef al Serviciului pe Timis) plus Ionel Bara, la vremea respectiva Ambasador Extraordinar al Ordinului de Malta in Romania.

Asa incit, pentru mine Malta, mai ales de cind cu scandalul asasinarii unei ziariste care dezvaluia afacerile de mita ale guvernului, nu e o tara tocmai "curata" - cum se intimpla, de fapt, cam cu fiecare "paradis fiscal". Cum se face insa ca o asemenea tara a dat doua femei atit de diferite, in pozitii de frunte din Europa?

Caci, intr-adevar sint total diferite. Helena Dalli, fosta "miss" pe la finele anilor '80 si actrita in filme de serie B spre C, e o progresista infocata, sustinatoare neconditionata a tuturor grupurilor si grupuletelor minoritatilor sexuale, care acopera cam toate literele alfabetului. Ea a venit in Parlamentul European direct din guvernul maltez, cel acuzat de ziarista Daphne Caruana Galizia, pentru acte de coruptie in articolele sale - pina in octombrie 2017, cind a fost ucisa prin detonarea unei bombe. Dalli a venit in Parlamentul European si cu alte "bile negre": o avere de un milion de dolari, pe care declara ca i-a dobindit "din actorie" - desi a jucat doar intr-un film, cit de cit cunoscut. Apoi, pentru ca, ministru fiind, n-a ezitat sa-si angajeze unul din cei doi baieti in fruntea unei agentii guvernamentale malteze.

Helena Dalli are 59 de ani, pe care insa nu-i arata - tine la "look"-ul sau de fosta "Miss Malta" si e in pas cu toate modele - inclusiv cele politice. Sustinuta de Dacian Ciolos, fostul sef al grupului Renew Europe, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, s-a numarat printre promotorii Raportului Matic votat anul trecut de Parlamentul European, prin care educatia sexuala (a se citi pro-homosexualitate si transgender in scoli) e obligatorie, in tarile Uniunii Europene. Nu se stiu prea multe despre acest parcurs al unei actrite mediocre, care se agata cu disperare de gloria si tineretea de odinioara, ajunse atit de sus: chiar si presa malteza e saraca in detalii. Ceea ce ma poate duce cu gindul la niste subterane si "sfori" din siajul progresist - neomarxist, care au transformat-o, pur si simplu, intr-un vector politic la Bruxelles, ca sa mai zguduie nitel traditiile Europei, unita pe bazele traditiei crestine, nu ale "miturilor" LGBTQ+.

Doamna aleasa ieri in fruntea Parlamentului European, prin vot, nu prin sforarii, conservatoarea malteza Roberta Metsola e exact opusul Helenei Dalli. La 43 de ani, arata exact cit ii indica virsta. E o sustinatoare a interzicerii avortului, lege in vigoare in Malta si - mai mult - a fost printre politicienii maltezi care au reusit sa impuna, la negocierile de aderare la Uniunea Europeana, ca acest capitol privind interzicerea avorturilor in Malta sa priveasca doar optiunea interna a maltezilor si nu "politicile UE". Asa a si ramas, in Malta. E de inteles ca Roberta Metsola, mama a patru copii, a militat pentru aceleasi valori crestine si de aparare a traditiei familiei si in Parlamentul European, s-a impotrivit Raportului Matic. Fara a fi impotriva minoritatilor sexuale si a promova politici homofobe, nu intelege insa ca drepturile minoritatilor sa le incalce pe cele ale majoritatii - cum e tendinta, in noile politici ale "corectitudinii politice". Alegerea ei imi da sperante ca Europa mai are o sansa, de trezire la realitate - mai ales ca e nevoie mai mult decit oricind de luciditate, cu rusii la usa.

Mai e ceva, care o face de-a dreptul simpatica pe noua presedinta a Parlamentului European: absolventa de drept, ea s-a implicat de la finele studiilor in politica, determinind orientarea pro-europeana a "popularilor" maltezi. A fost aleasa insa europarlamentar abia la a treia incercare, ceea ce o face de-a dreptul simpatica: nu a fost deci promovata de vreun "sistem" si nici pe baza vreunui compromis stinjenitor. In plus, nu-i e frica sa spuna ce crede, fara sa-i fie teama ca-i lipeste cineva vreo eticheta pe frunte; din acest punct de vedere, e mai curajoasa decit multi barbati, pe care i-am vazut ingenuncheati pina si pe stadioane, in fata vintului.

O tara mica si doua femei, care ilustreaza cele doua mari orientari, din politica europeana: "progresismul" neomarxist si traditionalismul, de diferite nuante. Ceea ce-mi da sperante e ca adepta progresismului e o actrita fanata, mai in virsta cu 16 ani decit femeia-avocat care tine la morala si traditia crestina.

Sursa : www.mediafax.ro