11 iul 2019 - Avocaţi

CJUE, sesizata prin avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii

Din echipa care s-a ocupat de caz a facut parte avocatul Robert Rosu (foto), partener la Tuca Zbarcea & Asociatii.
 
Demersul societatii de avocati a trecut de filtrul de admisibilitate al Tribunalului Ilfov, instanta care a sesizat CJUE. Solicitarea se refera la pronuntarea unei hotarari preliminare legate de interpretarea art. 9 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European si al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau iesirea din Comunitate.
 
Avocatii cer CJUE sa constate neconformitatea dreptului national cu dreptul Uniunii Europene in ceea ce priveste confiscarile la vama ale sumelor in numerar nedeclarate ce depasesc 10.000 de euro.
 
Comunicatul Tuca Zbarcea & Asociatii:
 
„Confiscarile la vama ale sumelor ce depasesc 10.000 euro, sub lupa CJUE
 
O eventuala decizie CJUE de constatare a neconformitatii dreptului national cu dreptul Uniunii Europene in aceasta materie, previzibila de altfel, avand in vedere jurisprudenta anterioara a CJUE, va determina instantele nationale sa inlature de la aplicare normele criticate si sa desfiinteze orice efecte produse.
 
Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare legate de interpretarea art. 9 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European si al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau iesirea din Comunitate.
 
Echipa Tuca Zbarcea & Asociatii care a realizat demersurile aferente este compusa din avocatii Robert Rosu (Partener), Manuela Gornoviceanu (Managing Associate) si Alexandru Gogoneata (Avocat).
 
CJUE va stabili in ce masura dispozitiile relevante din Regulament se opun unei sanctiuni precum cea prevazuta in legislatia din Romania, conform careia numerarul nedeclarat in fata autoritatilor vamale, care depaseste limita de 10.000 euro, se confisca in intregime si cu titlu definitiv.
 
De asemenea, se va verifica conformitatea legislatiei nationale cu dreptul Uniunii Europene, care prevede, cu titlu de sanctiune contraventionala, confiscarea in intregime a sumei nedeclarate in absenta unei verificari prealabile sau ulterioare privind provenienta sau destinatia sumelor si independent de provenienta sau destinatia acestora”.

Sursa : www.juri.ro