10 oct 2019 - Avocaţi

Bloomberg: Trump ar fi facut presiuni asupra secretarului de Stat pentru a-l determina sa intervina in favoarea unui client al lui Giuliani, avocatul liderului de la Casa Alba

Preşedintele american Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra lui Rex Tillerson, care în acel moment ocupa funcţia de secretar de Stat, pentru a-l determina pe acesta să convingă Departamentul Justiţiei să renunţe la o anchetă penală împotriva unui client al lui Rudy Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă, relatează agenţia de ştiri Bloomberg şi cotidianul The Guardian, citând surse anonime.

Potrivit surselor neidentificate, citate de agentia de stiri Bloomberg, discutia intre Trump si Tillerson ar fi avut loc in Biroul Oval, in 2017.

Tillerson a refuzat, sustinand ca ar constitui o ingerinta in ancheta in curs de desfasurare care il viza pe brokerul turco-iranian Reza Zarrab, potrivit surselor citate, care au precizat ca alti oficiali prezenti in Biroul Oval au parut socati de solicitare.

Tillerson si-a repetat ulterior obiectiile intr-o conversatie cu John Kelly, in acel moment seful cancelariei Casei Albe, subliniind ca o astfel de cerere ar fi ilegala, relateaza The Guardian, citand Bloomberg.

Este prima oara cand acest incident este mentionat, iar persoanele care au dezvaluit episodul au facut acest lucru sub protectia anonimatului.

Zarrab a fost inculpat pentru eludarea sanctiunilor americane impotriva Iranului. Brokerul i-a angajat pe avocatii Michael Mukasey si Rudy Giuliani, care a declarat anterior ca s-a adresat in mod repetat oficialilor americani in scopul gasirii unei solutii diplomatice pentru clientul sau, in afara instantelor.

Donald Trump este deja vizat de o anchetain legatura cu solicitarile sale adresate liderului Ucrainei, Volodimir Zelenski, in sensul compromiterii imaginii fostului vicepresedinte Joseph Biden, candidat in scrutinul prezidential din 2020. Presedintele american neaga cu vehementa acuzatiile ce ii sunt aduse si a transmis ca nu va coopera in ancheta. Camera Reprezentantilor, aflata sub controlul opozitiei democrate, a lansat o investigatie parlamentara care ar putea conduce la initierea procedurii demiterii presedintelui Donald Trump.

Sursa : www.mediafax.ro