25 nov 2020 - Avocaţi

Avocatul Poporului vrea sa afle de ce s-au inchis scolile in Romania: Doi ani pierduti pentru o generatie

Deja ne-am obisnuit ca, in Romania, scolile sa fie sacrificate primele, mai ales pe timpul pandemiei. In timp ce alte tari din Europa au pastrat scolile deschise, in ciuda numarul mare de cazuri de Covid-19.

Institutia Avocatului Poporului a cerut Ministerelor Educatiei si Sanatatii un punct de vedere in legatura cu inchiderea scolilor, in conditiile in care OMS recomanda ca elevii sa invese in clase.

,,In zona rurala, practic, conectivitatea la internet este extrem de precara si in multe locuri nu exista. Accesul la mijloacele prin care sa poate participa la invatamantul online, in multe locuri nu exista. Vom avea o generatie care are doi ani scolari pierduti", spune Renate Weber, Avocatul Poporului.

OMS spune ca sanatatea mintala a copiilor si educatia lor este prioritate, cu atat mai mult cu cat rata infectiei in randul elevilor este foarte mica. Nu ei sunt factorii principali de raspandire.

,,Daca ne uitam la statele membre ale UE, vedem ca acolo s-au facut eforturi foarte mari tocmai ca scolile sa fie deschise. Au fost inchise multe alte locuri, dar scolile au ramas deschise tocmai pentru ca guvernele se gandesc la ceea ce inseamna educatia acestei generatii", adauga Renate Weber.

>1% rata de infectare in randul elevilor 40% dintre elevii din rural nu participa la scoala online 47,2% dinte parinti spun ca inchiderea scolilor nu e buna

Sursa : www.mediafax.ro