06 oct 2021 - Avocaţi

Avocatul Poporului: Suspendarea internarilor care nu sunt urgente ar putea avea efecte dezastruoase

Avocatul Poporului atrage atenţia asupra consecinţelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale asupra pacienţilor, decisă de autorităţi.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, institutia s-a sesizat din oficiu in contextul declaratiilor sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, care a anuntat luni ca, din cauza cresterii numarului cazurilor de COVID-19, managerii unitatilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internarile pentru operatii si pentru alte tratamente si investigatii care nu reprezinta urgente, cu anumite exceptii.

Avocatul Poporului precizeaza ca pana la ora emiterii comunicatului niciun Ordin al ministrului sanatatii sau al sefului DSU care sa reglementeze aceste lucruri nu era publicat nici in Monitorul Oficial si nici afisat pe site-urile celor doua institutii.

,,Desi intelegem situatia epidemiologica grava in care ne aflam, atragem atentia ca dreptul cetatenilor la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat nu poate fi ingradit, neexistand pentru acestia decat optiunea efectuarii actului medical in unitati sanitare private. Astfel, situatia de mai sus creeaza premisele discriminarii acestei categorii de cetateni, situatie care, in opinia noastra, este de neacceptat", se arata in comunicat.

Mai mult, Avocatul Poporului apreciaza ca in situatia in care suspendarea internarilor se va realiza prin ordin al DSU sau al MS ,,acest lucru este neconstitutional si nelegal, in masura in care permite dispunerea unor masuri de restrangere a exercitiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenta medicala in unitatile sanitare de stat". Conform Avocatului Poporului, restrangerea poate fi facuta numai prin lege.

Avocatul Poporului reamintese ca, inca din luna aprilie 2020, institutia a atras atentia asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internarilor pentru interventii chirurgicale.

Demersurile Avocatului Poporului au fost aduse la cunostinta ministrului interimar al Sanatatii si sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Sursa : www.mediafax.ro