25 sep 2020 - Avocaţi

Avocatul Poporului recomanda MS cadru legal pentru medici de endocrinologie si diabet pediatric

Avocatul Poporului recomandă ministrului sănătăţii revizuirea Ordinului nr. 418/2005, precum şi atragerea medicilor specialişti şi primari pentru specializarea endocrinologie şi diabet pediatric, în condiţiile în care copilul trebuie să facă două drumuri la doi specialişti diferiţi.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in cazul Spitalului Judetean de Urgenta ,,Dr. Fogolyan Kristof" din Sfantu Gheorghe si a facut demersuri la Spital, dar si Directia de Sanatate Publica Covasna si Ministerul Sanatatii.

Una dintre concluziile trase este aceea ca Ordinul ministrului sanatatii nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului national de programe de studii complementare in vederea obtinerii de atestate de catre medici, medici dentisti si farmacisti, precum si a Normelor metodologice de organizare si desfasurare a acestora, care cuprinde specializarea de endocrinologie si diabet pediatric, specializari clinice si paraclinice se afla in revizuire.

,,Cu toate ca specialistii de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice pot acorda asistenta medicala de specialitate pacientilor din toate grupele de varsta, copilul trebuie sa faca doua drumuri la doi specialisti diferiti, iar din datele comunicate de catre autoritatile sesizate rezulta ca specialitatea de diabetolog este o specializare care lipseste, iar celalalt aspect, care se datoreaza numarului mic de medici rezidenti care opteaza pentru aceasta specializare, constituie inca un impediment in tratarea minorilor cu diabet zaharat de catre un singur specialist diabetolog pediatru", se arata intr-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.

Pentru tratamentul copiilor cu diabet zaharat ar fi benefice serviciile unor medici specializati atat in diabetologie, cat si in pediatrie, spun cei de la Avocatul Poporului, dar Ordinul nr. 905/2019 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, nu prevede o asemenea dubla specializare.

,,In Romania exista Registrul National de Diabet al Copilului, realizat anual de catre Organizatia Nationala Romana pentru Ocrotirea Copilului si Adolescentului cu Diabet Zaharat, cu concursul multor medici. In anul 2019, au contribuit la Registru 68 de medici, din care: 14 pediatri cu supraspecializare in diabet; patru pediatri cu supraspecializare in endocrinologie pediatrica; opt pediatri fara vreo specializare si 42 specialisti diabetologi. La sfarsitul anului 2019, numarul total al copiilor diagnosticati cu diabet in intreaga tara a fost de 3.359, dintre care 436 diagnosticati in anul 2019", se mai arata in comunicat.

Avocatul Poporului trage si un semnal de alarma: in 29 de judete din tara nu exista nici macar un pediatru diabetolog.

Avocatul Poporului recomanda crearea unui cadru legal pentru atragerea medicilor specialisti si primari in programe de studii complementare, in vederea obtinerii de atestate in specializarea endocrinologie si diabet pediatric.

Sursa : www.mediafax.ro