12 sep 2022 - Avocaţi

Avocatul Poporului dezaproba eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural

Decizia de a elimina bursele sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este pe cât de „surprinzătoare pe atât de nedreaptă”. Afirmaţia îi aparţine Avocatului Poporului. Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum avea obligaţia legală.

Prin Ordinul ministrului educatiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar, au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu in alta localitate, arata Avocatul Poporului intr-un comunicat remis luni presei.

,,Decizia de a elimina aceasta categorie de burse sociale este pe cat de surprinzatoare pe atat de nedreapta, avand in vedere ca ea afecteaza elevii din mediul rural care sunt nevoiti sa mearga in alta localitate la liceu, pentru ca nu au in cea de domiciliu o astfel de institutie de invatamant. Mai mult, ea a nu fost anuntata public de Ministerul Educatiei, astfel cum acesta avea obligatia legala potrivit dispozitiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata. In opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se mentin si se vor adanci inechitatile intre elevii din mediul rural si cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului Romania Educata care, la Capitolul III punctul 1 Valorile promovate prin sistemul de educati, evidentiaza in mod expres principiile care fac referire la echitate, dupa cum urmeaza:

Sistemul de educatie asigura si respecta dreptul fiecarui elev de a avea sanse egale de acces si de progres in educatie, dar si de finalizare a studiilor. Un obiectiv fundamental privind echitatea este reducerea decalajelor dintre oportunitatile de invatare oferite grupurilor dezavantajate si cele oferite majoritatii. Este asigurata participarea echitabila a tuturor potentialilor beneficiari la o educatie de calitate, acordand atentie sporita nevoilor individuale de invatare. O prioritate o reprezinta reducerea decalajului dintre invatamantul rural si cel urban. Sistemul este centrat pe cel care invata si se adapteaza la nevoile lui, astfel incat fiecare elev sa isi atinga potentialul maxim", transmite sursa citata.

Avocatul Poporului subliniaza ca, indiferent de locul in care s-au nascut, de situatia economica a familiei sau de etnie, toti copiii au dreptul la educatie de calitate, iar acestora trebuie sa le fie asigurate sanse egale la educatie si ulterior la acces pe piata muncii.

Sursa : www.mediafax.ro