11 iul 2022 - Avocaţi

Avocatii UEFA spun ca Superliga Europei este un model exemplar de cartel

UEFA a criticat luni Superliga europeană, cu grupul său de cluburi de elită, ca fiind un exemplu de cartel, în timp ce organismul european de fotbal a încercat să îşi apere influenţa şi drepturile media profitabile în cadrul unei audieri la instanţa supremă din Europa.

Disputa dintre UEFA si FIFA, si Superliga Europeana este urmarita indeaproape de alte sporturi, precum si de cluburile si jucatorii care urmaresc acordurile profitabile oferite de organismele separatiste.

Superliga europeana s-a desfiintat la mai putin de 48 de ore dupa ce a fost anuntata anul trecut, dupa ce un val de proteste din partea fanilor, a guvernelor si a jucatorilor a fortat Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milano si Atletico Madrid sa se retraga.

Real Madrid, Barcelona si Juventus isi pastreaza intentiile. Superliga a dat atunci in judecata UEFA si FIFA la un tribunal spaniol, care a cerut ulterior indrumari de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul in Luxemburg.

Ideea unei ligi inchise de cluburi bogate este ,,un model exemplar de cartel", a declarat avocatul UEFA, Donald Slater, in fata grupului de 15 judecatori de la CJUE.

El a declarat ca autorizarea Superligii ar fi dus la aparitia altor ligi inchise si la prabusirea sistemului existent de competitii deschise.

El a spus ca UEFA si-a folosit partea sa de venituri, de 190 de milioane de euro din acest an in primul rand pentru a promova fotbalul in Europa.

Conflictul de interese in cazul UEFA, care izvoraste din rolul sau de reglementare in fotbalul continental in contradictie cu afacerile sale comerciale, face ca aceasta sa nu autorizeze niciodata un concurent, a declarat in fata instantei avocatul Superligii, Miguel Odriozola.

,,Timp de multe decenii, UEFA a condus cu o mana de fier si a indepartat orice club care ii ameninta monopolul. Ne-am luat asupra noastra sarcina de a denunta practicile UEFA", a spus el.

Comisia Europeana si toate cele 27 de tari ale UE, precum si Islanda si Norvegia au sustinut UEFA si FIFA. Instanta se va pronunta anul viitor.

Sursa : www.mediafax.ro