17 nov 2020 - Avocaţi

Avocatii stagiari protesteaza in toata tara fata de modul in care au dat examenul de definitivat

Obisnuiti cu examenele, avocatii au avut parte de surprize neplacute la examenul in urma caruia intra cu drepturi depline in profesia de avocat.Au iesit cu zecile la proteste in Bucuresti, Cluj si Timisoara si spun ca examenul de definitivat a fost plin de intrebari absurde si lipsite de orice rationament juridic.

Acestia cer sa fie evaluati corect si transparent si asteapta o decizie din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

,,20% din intrebarile din examen nu aveau nicio varianta de raspuns, in sensul in care trebuia sa lasi foaia goala, nu exista varianta d, niciunul dintre raspunsurile de mai sus nu sunt corecte. Un candidat care ar fi plecat din sala dupa prima secunda, citea subiectele si zicea nu, nu vreau, ma duc acasa, ar fi avut o rata de succes de 20%, deci este clar ca asta nu evalua cunostintele juridice.Modalitatea asta de a lasa foaia goala la examen lasa loc de fraude, pentru ca oricand cineva, daca acceptam ca un candidat poate sa dea foaia goala, deci cineva sa i-o completeze ulterior.Eu pot sa zic acum ca am lasat spatiu gol la acele intrebari si cineva a venit apoi si a pus o bulina peste. Noi am fost mereu instruiti sa nu lasam nimic gol pe acea foaie, pentru ca o sa primeasca o eroare foaia, fiind citita de calculator", arataMihail Cotes, avocat.

,,Solutia principala ar fi anularea acestor grile, care nu au nicio varianta de raspuns. Vrem sa fim evaluati corect, sa fim evaluati intr-un mod transparent si predictibil", spune avocatul care a susţinut duminică examenul de definitivat.

Între timp, UNBR a decis anularea celor nouă grile cu probleme.

 

Sursa : www.mediafax.ro