23 aug 2022 - Avocaţi

Avocatii lui Trump incearca sa opreasca examinarea de catre FBI a documentelor de la Mar-a-Lago

Avocaţii lui Donald Trump au cerut unui judecător federal să împiedice FBI să continue să examineze documentele recuperate de pe proprietatea fostului preşedinte, din Florida, până când va fi numit un expert special neutru care să inspecteze înregistrările, relatează Sky News.

Solicitarea a fost inclusa intr-un document depus in instanta, primul depus de echipa de avocati a fostului presedinte american Donald Trump in cele doua saptamani de la perchezitie, care vizeaza pe larg ancheta FBI privind descoperirea de documente clasificate la Mar-a-Lago.

Dosarul califica perchezitia din 8 august, in cadrul careia FBI a declarat ca a recuperat 11 seturi de documente clasificate, drept o ,,miscare socant de agresiva" si il descrie pe Trump si pe reprezentantii sai ca fiind cooperanti de luni de zile.

,,Aplicarea legii este un scut care protejeaza America. Nu poate fi folosita ca arma in scopuri politice", au scris luni avocatii.

,,Prin urmare, solicitam asistenta judiciara in urma unui raid fara precedent si inutil la Mar-a-Lago".

Dosarul solicita in mod specific numirea unui expert special care sa nu aiba legatura cu cazul si care sa inspecteze inregistrarile recuperate si sa le puna deoparte pe cele care sunt acoperite de privilegiul executiv - un principiu care le permite presedintilor sa nu divulge public anumite comunicari.

,,Aceasta chestiune a captat atentia publicului american. Simplele garantii <adecvate> nu sunt acceptabile atunci cand problema in cauza implica nu numai drepturile constitutionale ale presedintelui Trump, ci si prezumtia privilegiului executiv", au scris avocatii.

Separat, luni, un judecator federal a recunoscut ca redactarea unei declaratii sub juramant a FBI in care se explica baza perchezitiei ar putea fi atat de extinsa incat documentul sa devina ,,lipsit de sens" daca ar fi facut public.

Dar judecatorul american Bruce Reinhart a declarat ca a continuat sa creada ca nu ar trebui sa ramana secret in intregime, din cauza interesului public ,,intens" pentru aceasta ancheta.

Oficialii Departamentului de Justitie doresc sa pastreze intregul document secret, afirmand ca dezvaluirea oricarei parti din el risca sa compromita o ancheta penala in curs, dezvaluind informatii despre martori si divulgand tehnici de investigatie.

Sursa : www.mediafax.ro