15 aug 2022 - Avocaţi

Avocatii lui Brittney Griner fac apel impotriva sentintei cu inchisoarea pentru trafic de droguri

Avocaţii lui Brittney Griner, vedeta americană de baschet încarcerată timp de nouă ani în Rusia, sub acuzaţia de trafic de droguri, a făcut apel luni împotriva condamnării pentru posesie şi trafic de stupefiante, relatează Reuters.

Brittney Griner a fost condamnata pe 4 august la 9 ani de inchisoare in Rusia. Presedintele american Joe Biden a calificat verdictul ca ,,inacceptabil". Washingtonul sustine ca a fost retinuta pe nedrept si s-a oferit sa o schimbe cu Viktor Bout, un traficant de arme rus care executa o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare in Statele Unite.

Luni a fost termenul limita pentru ca Griner sa conteste verdictul. Maria Blagovolina, partener la firma de avocatura Rybalkin Gortsunyan Dyakin and Partners, a declarat pentru Reuters ca apelul a fost depus, dar a refuzat sa faca alte comentarii.

Griner, dubla medaliata cu aur la Jocurile Olimpice, care a jucat pentru un club rusesc, a fost arestata pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova pe 17 februarie, dupa ce in bagajul ei au fost gasite cartuse de tigari cu infuzie de cannabis.

Ea a pledat vinovata de acuzatii, dar a declarat ca nu a vrut sa incalce legea.

,,Am facut o greseala pe care am recunoscut-o si sper ca, prin hotararea dumneavoastra, sa nu-mi puna capat vietii mele aici", a declarat Griner in fata tribunalului din Khimki, langa Moscova, la pronuntarea sentintei.

Nu a fost clar stabilit cand va fi apelul.

,,Cerem sa se anuleze verdictul pronuntat de tribunalul din Khimki si sa se impuna o noua sentinta", a declarat pentru Reuters Alexander Boikov, un avocat de la Centrul Juridic din Moscova, care a reprezentat-o pe Griner in instanta.

El a spus ca apelul se va baza in principal pe presupusele incalcari in cursul anchetei.

Echipa de aparare a lui Griner a sustinut in instanta ca unele dintre dosarele sale au fost intocmite fara a fi traduse pentru ea in limba engleza.

Intr-o postare pe Telegram de luni, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a contestat criticile publice ale Casei Albe la adresa verdictului instantei ruse. Ea a contrastat acest lucru cu tacerea acesteia cu privire la raidul FBI de saptamana trecuta asupra proprietatii fostului presedinte Donald Trump, despre care o purtatoare de cuvant a Casei Albe a declarat ca Biden nu a fost la curent.

,,Permiteti-mi sa va reamintesc ca Griner facea contrabanda cu cartuse de lichid pentru fumat, care contineau ulei de hasis. Jucatoarea de baschet a recunoscut ea insasi acest lucru, intrucat nu avea rost sa nege acest lucru", a declarat Zakharova.

,,In acelasi timp, Casa Alba refuza sa comenteze ancheta din jurul lui Trump si confiscarea de la acesta a unor documente legate de Casa Alba. Tacere totala, desi vorbim despre justitia si fortele de ordine americane".

Sursa : www.mediafax.ro