17 mai 2018 - Avocaţi

Avocatii Elenei Udrea vor repunerea pe rol a procesului Gala Bute dupa dezvaluirile lui Traian Basescu

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, intenţionează să solicite repunerea pe rol a procesului Gala Bute, în contextul documentului secret al SRI, prezentat de către fostul preşedinte Traian Băsescu, care ar viza acest dosar.

,,Am lansat in discutie posibilitatea unei cereri de repunere pe rol a dosarului <>, sprijinindu-ne pe informatiile pe care le-ati dat dumneavoastra, presa, care au aparut ca urmare a prezentarii in Parlamentul Romaniei si la Comisia de control SRI de catre domnul Traian Basescu, document care, din punctul meu de vedere, este unul esential in solutioinarea acelei cauze. Codul de Procedura Penala prevede o asemenea situatie, si anume daca in cursul deliberarii, in perioada aceasta, cand completul a ramas in pronuntare, pana la momentul pronuntarii deciziei, apar chestiuni noi care pot sa ajute la lamurirea cauzei, solutia ce urmeaza a fi data ar fi aceea de repunere pe rol. Intentionez sa fac o asemenea solicitare, pe 23 urmeaza sa se pronunte (decizia definitiva in dosarul Gala Bute - n.r.). Am s-o sprijin pe informatiile care au aparut in plan public. Sunt lucruri care trebuiesc lamurite", a declarat joi, avocatul Elenei Udrea, Veronel Radulescu.

Fostul presedinte Traian Basescu a facut public, miercuri, un document al SRI, despre care spune ca este strict secret si i-a parvenit in urma cu cateva luni, si care vizeaza dosarul Gala Bute, mentionandu-se clar rolul acestuia si cum functiona relatia cu sistemul judiciar. Presedintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, a declarat, miercuri, ca a primit de la Traian Basescu documentul care vizeaza "Gala Bute", fiind un document secret, urmand ca acesta sa fie discutat in sedinta viitoare.

"Ne-a ajuns la comisie astazi (miercuri - n.r.) un astfel de document cu adresa de inaintare din partea domnului senator Basescu. Am vazut si adresa si documentul. Am avut cumva pe ordinea de zi, am vrut sa prezint colegilor si am citit impreuna acel document. Este un document secret. Nu stiu daca este declasificat, dar asa cum ne-a venit este un document secret, un document intern. L-am parcurs si o sa decidem, o sa discutam despre acest lucru in prima sedinta, probabil saptamana viitoare. L-am parcurs, pentru ca vrem sa ne informam macar din spatiul public ce a aparut in speta la care face referire", a declarat Claudiu Manda.

El a mai spus ca inca nu a primit un raspuns din partea lui Traian Basescu daca va onora invitatia de a veni la comisie pentru a fi audiat.

"Este un document document strict secret al UM 0198 SRI din 9.11.2011 care mi-a parvenit acum cateva luni si nu l-as fi facut public daca nu vedeam minciuna din adresa DNA catre ICCJ. Nu citesc mult, va spun ca documentul vorbeste de oameni care se afla intr-un dosar penal care au savarsit infractiuni dar despre care DNA nu spune mare lucru si pentru a fi concludent, va citesc cateva pasaje: <<In temeiul art 14 din Legea 14 din 92 si art 15 din Protocolul de cooperare intre Parchetul de pe langa ICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale si urmare a adresei noastre din 24 .06 2011 respectiv planul de cooperare, va comunicam>>. Ce intelegem este ca protocolul a functionat din plin si a existat un plan de cooperare intre SRI si DNA", a declarat fostul presedinte Traian Basescu in plenul Senatului.

Sursa : www.mediafax.ro