12 feb 2021 - Avocaţi

Avocati: Procedura Congresului este "neconstitutionala", Donald Trump nu a instigat, doar a contestat

Avocatii lui Donald Trump au contestat vineri, in Senat, constitutionalitatea procedurii impotriva fostului presedinte al SUA, argumentand ca acesta nu a instigat pe nimeni sa comita acte de violenta, ci doar a contestat integritatea procesului electoral.

"Nicio persoana rationala nu poate concluziona ca Donald Trump a instigat la insurectie" in discursul din 6 ianuarie, a declarat, in cursul pledoariei apararii, avocatul Michael van der Veen, catalogand procedura Congresului drept "un act neconstitutional de razbunare politica".

"A contesta probleme privind integritatea alegerilor in cadrul unui sistem nu este instigare la insurectie. Este vorba de sistemul democratic functionand asa cum a fost conceput de fondatori si de parlamentari", a argumentat avocatul Michael van der Veen, conform site-ului Axios.com.

"Aceasta procedura este o actiune a politicienilor democrati pentru descalificarea opozitiei politice, pentru denigrarea milioanelor de americani care au votat cu Donald Trump, este vorba de o cultura constitutionala de anulare a unor idei", a subliniat avocatul fostului presedinte al SUA.

Un alt avocat al apararii, David Schoen, i-a acuzat pe delegatii Camerei Reprezentantilor care fac parte din echipa acuzarii ca au difuzat o "inregistrare video in scop de manipulare".

Oficialii Camerei Reprezentantilor au prezentat zilele trecute o serie de argumente in favoarea condamnarii lui Donald Trump, concentrandu-se pe rolul acestuia in instigarea violentelor asupra Congresului produse pe 6 ianuarie. Congresmeni democrati care fac parte din echipa acuzarii au argumentat ca Donald Trump le-a prezentat simpatizantilor "marea minciuna" despre presupusele fraude electorale. Donald Trump a evocat "in mod repetat" acuzatii false "menite sa inspire, sa instige si sa declanseze reactii", a declarat congresmanul democrat Joe Neguse, subliniind ca actiunile de instigare au inceput inainte de 6 ianuarie, cand s-au produs violentele la Capitoliu.

"Donald Trump nu a fost un observator nevinovat", a afirmat, la randul sau, congresmanul democrat Jamie Raskin. Acuzarea a prezentat o noua inregistrare video care surprinde violentele produse la Capitoliu.

Senatul Statelor Unite a stabilit prin vot, marti seara, ca procesul impotriva fostului presedinte Donald Trump este constitutional, chiar daca mandatul prezidential s-a incheiat.

Camera Reprezentantilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru "instigare la insurectie". Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat in delicte majore si minore prin instigarea la acte de violenta impotriva institutiilor de guvernare din Statele Unite". Presedintele Donald Trump este acuzat ca a pretins in mod repetat ca a castigat scrutinul prezidential si a incurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie in fata simpatizantilor adunati in zona Eclipse din centrul Washingtonului, actiunile violente asupra Capitoliului, in timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden in scrutinul prezidential.

Senatul va stabili prin majoritate de doua-treimi daca Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alaturi de cele ale tuturor senatorilor democrati, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump.

Sursa : www.mediafax.ro