12 apr 2021 - Avocaţi

Avocati: Autoritatile ruse vor sa il hraneasca fortat pe Aleksei Navalnii, aflat in greva foamei

Autoritatile ruse ameninta ca il vor hrani fortat pe disidentul Aleksei Navalnii, aflat in greva foamei in penitenciar, afirma avocatii opozantului rus, conform publicatiei germane Bild.

"Observand severitatea efectelor grevei foamei, conducerea penitenciarului ameninta ca il va hrani fortat zilnic. Aleksei Navalnii a fost transferat inapoi de la sectia medicala in penitenciar. Medicul nu il poate vedea", afirma avocatii lui Aleksei Navalnii intr-un mesaj postat pe contul de Twitter al disidentului. Avocatii precizeaza ca Aleksei Navalnii a slabit opt kilograme de cand a inceput greva foamei si, in total, 15 kilograme de cand a fost adus la acest penitenciar.

Aleksei Navalnii a intrat in greva foamei in urma cu aproape doua saptamani. Ulterior, avocatii lui Aleksei Navalnii au comunicat ca disidentul rus fusese transferat intr-o sectie pentru detinuti bolnavi, din cauza unor probleme respiratorii. Aleksei Navalnii a anuntat ca a avut febra, precizand ca alti detinuti sunt bolnavi de tuberculoza.

In urma cu cateva zile, Presedintia Statelor Unite a exprimat ingrijorare in legatura cu informatiile privind deteriorarea starii de sanatate a disidentului rus. "Suntem ingrijorati de informatiile privind deteriorarea starii de sanatate a domnului Navalnii. Indemnam autoritatile ruse sa ia toate masurile necesare pentru a-i oferi siguranta. Atat timp cat se afla in inchisoare, Guvernul rus este responsabil de sanatatea si bunastarea lui", a declarat Jen Psaki, purtatoarea de cuvant a Casei Albe.

Aleksei Navalnii se afla in Penitenciarul Pokrov, situat in regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. O instanta judiciara din Moscova a decis, la inceputul lunii februarie, condamnarea la trei ani si sase luni de inchisoare a lui Aleksei Navalnii, liderul opozitiei ruse, pentru incalcarea conditiilor unei sentinte cu suspendare. Instanta a dispus scaderea din sentinta a zilelor petrecute de Aleksei Navalnii in arest la domiciliu. Aleksei Navalnii a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea in Rusia dupa ce a fost tratat in Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Sursa : www.mediafax.ro