15 mai 2018 - Avocaţi

Avocat: Romania nu e pregatita pentru intrarea in vigoare a Regulamentului de protectie a datelor. Amenzile ar putea ajunge la milioane de euro

Un avocat clujean susţine că România nu este pregătită pentru intrarea în vigoare a Regulamentului general de protecţie a datelor personale, care se aplică tuturor statelor UE, mai ales că nu au fost elaborate normele de aplicare. Amenzile ar putea ajunge la milioane de euro.

Avocatul Radu Mititean, de la Societatea civila de avocati Muresan, Mititean, Cleja, a declarat, marti, Cluj-Napoca la conferinta ,,Pria IT&C si Proprietatea Intelectuala", ca noul Regulament vine cu prevederi mai stricte, in conditiile in care exista o ingrijorare legitima in randul cetatenilor privind datele lor personale.

,,In 25 mai intra in vigoare Regulamentul general de protectie a datelor, reglementare europeana care se aplica automat in toate statele UE. Si pana acum exista o legislatie privind protectia datelor cu caracter personal, dar noul Regulament vine cu prevederi mai stricte, deoarece exista o ingrijorare legitima in randul cetatenilor privind datele lor personale, mai ales ca traim intr-o lume tot mai digitalizata. Regulamentul este din 2016, dar Romania nu este pregatita, in conditiile in care nu avem normele de aplicare. Regulamentul va intra in vigoare si nu va fi nicio amanare pentru Romania iar, in plus, amenzile pot sa ajunga la milioane de euro sau un procent din cifra de afaceri", a spus Mititean.

Potrivit acestuia, normele de aplicare trebuiau elaborate de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal care zilele trecute a publicat doar o decizie de abrogare a vechilor norme.

,,Romania a dormit in papuci si va trebui sa recuperam rapid ceea ce altii au facut in ani de zile. Ingrijorarea mea este sa nu facem improvizatii si carpaceli si sa avem acte scrise pe genunchi, pentru ca este mult mai grav sa ai o legislatia incoerenta si proasta decat sa mai intarzii cateva saptamani. (...) Exista un sentiment de nesiguranta in randul investitorilor straini dar si al firmelor romanesti", a precizat avocatul clujean.

Noul Regulament include, printre altele, prevederi referitoare la modul in care se obtine consimtamantul persoanei privind prelucrarea datelor, astfel ca acesta nu mai poate fi tacit, implicit, ci trebuie obtinut in mod expres si detaliat.

,,De asemenea, in functie de numarul datelor prelucrate, trebuie sa existe angajati ofiteri de protectie a datelor, functie care nu exista pana acum. Sunt si simplificari, este nevoie de o evidenta mai stricta a datelor personale, cat timp le stochezi si unde. Lucrurile acestea vor necesita o anumita birocratie, dar pot fi si un ajutor important cand apar probleme. Ofiterii de protectie a datelor inseamna persoane cu pregatire specifica, avand o responsabilitate mai mare in acest domeniu, in cazul in care se sparg servere si sunt persoane afectate", a precizat Radu Mititean.

Astfel de ofiteri de protectie a datelor ar putea fi angajati de la cabinete medicale, care lucreaza cu date personale ale pacientilor, dar si de universitati, cabinete notariale, firme private, institutii publice.

Sursa : www.mediafax.ro