20 iun 2021 - Avocaţi

Avocat: Refuzul angajatului de a lucra in regim de telemunca nu poate fi sanctionat

Angajatul care refuză să lucreze în regim de telemuncă nu poate fi sancţionat, dacă nu există un acord deja semnat între el şi angajator, spune Roxana Abraşu, asociat manager în cadrul NNDKP Dreptul Muncii.

,,In Romania, legea spune ca refuzul angajatului de a lucra in regim de telemunca nu poate fi sanctionat. De asemenea, in cazul acesta, angajatorul nu poate decide unilateral ca angajatul sa lucreze in regim remote. Daca exista un acord intre parti si angajatul refuza sa lucreze remote, sanctiunile ar fi unele disciplinare. Angajatul care refuza sa lucreze remote nu poate fi concediat. Este important de mentionat ca incalcarea acestor reguli ar putea duce la plata de daune semnificative pentru angajatorii care implementeaza munca remote fara sa ia in considerarea prevederile legii", a declarat Roxana Abrasu in cadrul conferintei "What issues are companies facing during remote work?", organizata de SEE Legal si ALRUD Law Firm, conform ZF.

In Romania, cadrul legislativ care reglementeaza telemunca a impus un acord intre angajat si angajator in luarea deciziei de a lucra astfel, a adaugat ea.

,,Avem un cadru legal in zona aceasta din 2018, deci de dinaintea pandemiei de COVID-19. In perioada initiala a pandemiei, in starea de urgenta, angajatorii au avut posibilitatea recunoscuta de autoritati de a implementa prin o decizie unilaterala munca remote. In acest moment, pentru ca suntem in stare de alerta pana in iulie, angajatorii implementeaza munca remote acolo unde natura activitatii lor o permite. Angajatorii trebuie sa se supuna legii care spune ca fie contractul de munca, fie actul aditional unui contract de munca sa prevada un set minim de reguli pentru a fi observate atat de angajat, cat si de angajator", a explicat Roxana Abrasu.

Sursa : www.mediafax.ro