11 iun 2018 - Avocaţi

Avocat: Bica a facut o plangere impotriva lui Kovesi pentru represiune nedreapta si cercetare abuziva

Alina Bica a formulat o plângere împotriva procurorului-şef DNA Laura Codruţa Kovesi, în care o acuză de represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă în dosarul în care fosta şefă DIICOT e cercetată alături de omul de afaceri Horia Simu, a anunţat avocatul acesteia la instanţa supremă.

"Doamna Bica a formulat o plangere penala impotriva doamnei Kovesi si a domnului Popovici (Gheorghe Popovici, procuror DNA - n.r.), pentru represiune nedreapta si cercetare abuziva, dupa marturiile facute de domnul Simu la ultimul termen, care urmeaza sa fie depusa. Doamna Bica a fost victima infractiunilor comise", a declarat, in instanta, avocatul Alinei Bica, Doru Traila.

Potrivit aparatorului, plangerea urmeaza sa fie depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Pe 7 mai 2018, la termenul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), omul de afaceri Horia Simu a declarat ca la DNA i s-a cerut sa denunte trei magistrati de la DIICOT: pe Codrut Olaru, Alina Bica si Catalin Purcarin.

"Ce am spus la urmarirea penala si la fond, ca Serban Pop mi-a spus ca suma trebuia dusa la cineva din conducerea DIICOT, nu este adevarat. Vreau sa va spun de ce nu mai mentin: am dat declaratie la parchet trei zile consecutiv, am fost adus din arest dupa trei luni si tinut in ancheta 12-10-11 ore, pe zile, o sa tin minte toata viata. Am fost asistat de avocat. Procurorul Popovici ( Gheorghe Popovici, procuror DNA -n.r.) mi-a propus doua solutii: prima, in care ramaneam martor in acest dosar, daca i-as fi denuntat pe toti procurorii care au dat solutie in cazul CUPROM, respectiv Codrut Olaru, Catalin Purcarin si Alina Bica. Am refuzat sa fac asta, nestiind nimic despre acesti procurori. A doua solutie a fost in sensul ca "daca scrii ca banii au ajuns la cineva din conducerea DIICOT", nu mai cere prelungieea arestarii preventive. Si astazi imi este rusine ca am acceptat aceasta varianta", a declarat omul de afaceri in sala de judecata.

Intrebat de judecatori de ce nu a spus acest lucru si instantei de fond, Horia Simu a raspuns: "Nu ma lasa sa vorbesc, ma intrerupea la fiecare cuvant. Era prima mea marturie, sunt o fire emotiva. Nu puteam sa imi continui ideile, daca nu incepeam o propozitie cum dorea instanta, ma intrerupea. Puteti urmari inregistrarile, nu am nimic e ascuns".

In acest dosar, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au condamnat-o, pe 26 ianuarie 2017, pe Alina Bica, fostul procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), la trei ani si sase luni cu executare pentru favorizarea faptuitorului, incadrarea juridica fiind schimbata din luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu in favorizarea faptuitorului.

In acelasi dosar, fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Serban Pop, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Si in cazul acestuia, incadrarea juridica a fost schimbata din complicitate la infractiunea de dare de mita in trafic de influenta.

Totodata, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Si in cazul acestuia, judecatorii instantei supreme au schimbat incadrarea juridica din dare de mita in cumparare de influenta.

Decizia nu a fost definitiva, apelul fiind in curs de judecare.

Sursa : www.mediafax.ro