11 iun 2018 - Avocaţi

Avocat: Alina Bica a cerut sa se intoarca in tara, dar nu i se da voie sa plece din Costa Rica

Avocatul Alinei Bica a spus luni, în faţa magistraţilor instanţei supreme, că fosta şefă a DIICOT a făcut o cerere autorităţilor din Costa Rica pentru a părăsi statul şi a se întoarce în România pentru a-şi „rezolva problemele”, însă nu i s-a dat voie.

,,Am primit azi de la doamna Alina Bica un set nou de inscrisuri, de audiere prin video si justifica absenta. Arata ca doreste sa dea o declaratie. Am primit azi, in fata Inaltei Curti, la ora 10, a venit sotul ei. (...) O persoana care are statut de azilant are obligatia de a nu se intoarce in tara. Doamna Alina Bica a cerut insa permisiunea de a se intoarce in tara, dar trebuie sa primeasca acceptul sectiei de refugiati din Costa Rica. Inca nu i s-a dat incuviintarea de a parasi Costa Rica, 25 mai este data cererii. Impedimentele medicale inca exista", a spus aparatorul Alinei Bica, Doru Traila, in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

In acest dosar, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au condamnat-o, pe 26 ianuarie 2017, pe Alina Bica, fostul procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), la trei ani si sase luni cu executare pentru favorizarea faptuitorului, incadrarea juridica fiind schimbata din luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu in favorizarea faptuitorului.

In acelasi dosar, fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Serban Pop, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Si in cazul acestuia, incadrarea juridica a fost schimbata din complicitate la infractiunea de dare de mita in trafic de influenta.

Totodata, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Si in cazul acestuia, judecatorii instantei supreme au schimbat incadrarea juridica din dare de mita in cumparare de influenta.

Sursa : www.mediafax.ro