20 mar 2023 - Avocaţi

Aurescu, avocat pentru Republica Moldova: cererea ministrului roman

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a cerut luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din statele membre ale UE ca situaţia din Republica Moldova să fie pusă pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului.

Ministrul Aurescu a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), precum si la reuniunea comuna a ministrilor afacerilor externe si a ministrilor apararii din statele membre UE.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrii de externe europeni au discutat despre agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, implementarea Planului de Actiune al UE pentru gestionarea consecintelor geopolitice ale agresiunii Rusiei, situatia din Tunisia si evolutiile din Iran.

Inaltul Reprezentant Josep Borrell a prezentat ultimele evolutii privind Dialogul Belgrad-Pristina.

La discutii a participat, prin videoconferinta, si ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidentiat consecintele multiple ale crizei securitare declansate de Federatia Rusa, acestea avand impact dincolo de granitele Ucrainei. In acest context, a atras atentia inclusiv asupra actiunilor ruse destabilizatoare indreptate impotriva autoritatilor pro-europene de la Chisinau.

El a exprimat sprijinul pentru continuarea eforturilor colective ale UE de sustinere a Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de munitie, prin noile masuri propuse de Inaltul Reprezentant Josep Borrell. De asemenea, a accentuat necesitatea continuarii izolarii Rusiei la nivel international, precum si a mentinerii presiunii asupra Rusiei prin consolidarea regimului de sanctiuni la adresa Rusiei si Belarusului.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit si la ultimele evolutii de la Chisinau, in mod particular in ceea ce priveste recentele actiuni de destabilizare si ultimele proteste organizate cu implicarea si sprijinul Rusiei.

,,Astfel, seful diplomatiei romane a subliniat nevoia de a spori asistenta UE pentru consolidarea rezilientei si securitatii Republicii Moldova si sprijinul general pentru avansarea procesului de aderare, dar si importanta stabilirii rapide a misiunii civile UE in domeniul securitatii interne in Republica Moldova conform calendarului. De asemenea a evidentiat necesitatea crearii unui nou regim de sanctiuni, propunere lansata de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din februarie 2023, care sa vizeze persoanele responsabile de actiuni de destabilizare a Republicii Moldova, subliniind ca Romania lucreaza deja la acest aspect. Ministrii de externe europeni au exprimat sustinere pentru crearea rapida a acestui regim de sanctiuni propus de ministrul Aurescu. Ministrul Bogdan Aurescu a propus ca situatia din Republica Moldova sa fie inclusa pe agenda unei viitoare reuniuni a CAE, cat mai rapid", a transmis MAE.

In cadrul reuniunii comune a ministrilor afacerilor externe si a ministrilor apararii din statele membre UE, oficialii europeni au evaluat implementarea Busolei Strategice la un an de la adoptare si au discutat despre noile masuri ale UE de asistenta pentru Ucraina, vizand furnizarea rapida de munitie.

Sursa : www.mediafax.ro