08 feb 2019 - Avocaţi

Alerta: atentie la falsii avocati!

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) condusa de avocatul Gheorghe Florea (foto) atentioneaza opinia publica in legatura cu pericolul reprezentat de falsii avocati, care isi aroga aceasta calitate, desi nu fac parte din nicio structura oficiala.

Alerta UNBR vine in contextul cazului italianului care a operat zeci de persoane pretinzand ca este medic si care a fost ajutat sa obtina actele necesare practicarii profesiei in Romania de o persoana care si-a arogat calitatea de avocat, fara a fi insa inscrisa in tabloul avocatilor Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. UNBR recomanda verficarea persoanelor care se prezinta drept avocati in tabloul avocatilor, singurul document oficial care poate atesta aceasta calitate, instantele la care au dreptul sa pledeze avocatii, precum si situatia la zi a acestora: daca sunt activi (stagiari sau definitivi), suspendati sau incompatibili.

Atentionarea UNBR:

“Uniunea Nationala a Barourilor din Romania atentioneaza publicul cu privire la avocatii falsi

Luand act de informatiile aparute in spatiul public, potrivit carora falsul medic italian, Matteo Politi, ar fi fost ajutat de un 'avocat' pentru obtinerea documentelor necesare practicarii profesiei de medic in Romania,

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania face urmatoarele precizari:

Feldrihan Florentina-Laura (persoana citata de presa ca fiind 'avocatul' care l-a ajutat pe falsul medic) nu este avocat. Acest nume nu apare in tabloul avocatilor din Romania, singurul document oficial care atesta calitatea de avocat.

Fara a formula vreo acuzatie asupra persoanei sus citate, care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, pe aceasta cale dorim sa atentionam publicul cu privire la falsii avocati care continua sa opereze pe teritoriul tarii noastre, in ciuda Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 15 din 21 septembrie 2015, care arata foarte clar ca: 'Fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati prevazuta de art. 348 Cod penal.'

Aceasta decizie a clarificat ilegalitatea barourilor paralele, insa, in fapt, acestea, precum si alte grupari organizate de falsificare a titlurilor profesionale continua sa existe, diversificandu-si mijloacele infractionale.

De asemenea, reiteram adresa Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia de Investigatii Criminale, din 1.11.2018, privind, citam: '… o retea de falsificare de documente care are ca scop obtinerea atestarii calitatii de avocat pe teritoriul spaniol pentru cetateni din spatiul Uniunii Europene, in special cetateni italieni.'

In concluzie, dorim sa recomandam publicului sa verifice persoana care se prezinta ca avocat in tabloul avocatilor, singurul document oficial care poate atesta aceasta calitate, instantele la care au dreptul sa pledeze avocatii, precum si situatia la zi a acestora: daca sunt activi (stagiari sau definitivi), suspendati sau incompatibili.

Contact: av. Monica Cercelescu, coordonatorul Departamentului de Comunicare al UNBR”.

Sursa : www.juri.ro