09 apr 2020 - Avocaţi

ANALIZĂ. Adoptat la Senat: Avocaţii, notarii şi executorii vor primi indemnizaţia lunară de 4.072 lei brut şi dacă au întrerupt parţial activitatea. Condiţiile de îndeplinit

Autor: Eduard Popescu

Avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti care întrerup activitatea, total sau parţial, pe perioada stării de urgenţă şi încă o lună după încheierea acesteia, vor putea beneficia de indemnizaţia fixă de 75% din salariul mediu brut pe economie (4.071 lei brut pentru o lună întreagă), la fel ca toţi ceilalţi profesionişti afectaţi în această perioadă. Prin întrerupere parţială a activităţii, voluntară sau fortuită, se înţelege reducerea veniturilor pentru luna de referinţă cu mai mult de 25%, stabileşte un proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 32/2020, adoptat de Senat, miercuri.

Ca orice ordonanţă emisă de Guvern, şi OUG nr. 32/2020 trebuie aprobată prin lege, iar în forma adoptată miercuri de senatori, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 32/2020 prevede ca, pe perioada stării de urgenţă şi în luna următoare încetării stării de urgenţăavocaţii, notarii publici şi executorii judecătoreşti care întrerup activitatea total sau parţial beneficiază de o indemnizaţie în cuantum fix de 75% din salariul mediu pe economie, adică 4.071 de lei brut pentru o lună întreagă, indemnizaţie acordată în baza unei declaraţii pe proprie răspundere. 

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.32/2020, care pentru a se aplica are nevoie şi de votul decisiv al Camerei Deputaţilor, stabileşte că prin întrerupere parţială a activităţii, voluntară sau fortuită, se înţelege reducerea veniturilor pentru luna de referinţă cu mai mult de 25%.

"Formele de exercitare ale profesiilor de avocat, notar public şi executor judecătoresc beneficiază de prevederile dispoziţiilor alin. (1) (indemnizaţia de la stat, n. red.), sub condiţia asigurării serviciului public, veniturile realizate din serviciile ocazionate de îndeplinirea serviciului public nefiind incluse în mecanismul de calcul prevăzut la alin. (7) (reducerea veniturilor cu cel puţin 25%, n. red.)", scrie în forma adoptată de Senat a proiectului de act normativ. 

Cu alte cuvinte, profesiile juridice enumerate vor fi obligate în continuare să asigure serviciul public în această perioadă, fără însă ca veniturile realizate de îndeplinirea serviciului public să fie luate în calcul la acordarea sprijinului guvernamental. 

Recent, într-o serie de clarificări publicate pe site-ul propriu, UNBR a transmis că avocaţii care îşi întrerup activitatea pe perioada stării de urgenţă beneficiază de prevederile OUG nr. 30/2020, respectiv de indemnizaţia în cuantum brut de 4.072 de lei, la fel ca toţi ceilalţi profesionişti afectaţi în această perioadă - detalii, aici

Potrivit OUG nr. 30/2020, indemnizaţia acordată celor ce desfăşoară activităţi altfel decât prin intermediul unui contract de muncă este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor. Totuşi, acestea nu se aplică şi avocaţilor, în condiţiile în care drepturile la asigurări sociale al avocaţilor se exercită în condiţiile Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.

Prin OUG nr. 29/2020, Guvernul a instituit obligaţia continuării activităţii în cazul avocaţilor, notarilor şi executorilor, cu respectarea normelor de igienă. 

Printr-un alt proiect de lege, adoptat de Senat săptămâna trecută, şi anume cel pentru aprobarea OUG nr. 30/2020, s-a stabilit ca de indemnizaţie să beneficieze şi profesioniştii (inclusiv profesiile juridice) care şi-au întrerupt numai parţial activitatea, nu complet, astfel încât dispoziţiile legale în cazul profesiilor juridice să nu mai fie în contradicţie una cu cealaltă. Mai multe informaţii, aici