03 dec 2018 - Opinii

Purgatoriul justitiei

Chiar daca anul 2017 s-a incheiat intr-o nota destul de pesimista in ceea ce priveste sistemul de justitie din Romania, anul 2018 a venit sa ne surprinda.

A fost anul in care s-au declasificat protocoalele secrete intre P.I.C.C.J. – S.R.I, protocoale care au fost baza juridica a condamnarii unor persoane nevinovate.

A fost anul in care doi procurori de rang inalt au fost revocati de ministrul Justitiei pe motive de incompetenta functionala, management deficitar, precum si pentru nesocotirea unor drepturi fundamentale ale omului. A fost anul in care a trebuit sa intervina Curtea Constitutionala si sa ii “spuna” Presedintelui Romaniei ca este obligat sa emita decretul de revocare a procurorului-sef D.N.A., el neavand vreo competenta in analizarea oportunitatii propunerii de revocare.

A fost anul cand cea mai Inalta Curte de Casatie si Justitie a refuzat sa aplice legea edictata de Parlamentul Romaniei, intervenind Curtea Constitutionala si stabilind, pe de o parte, existenta unui conflict de natura constitutionala intre cele doua puteri, iar, pe de alta parte, obligativitatea tragerii la sorti a membrilor completelor de 5 judecatori, fara a exista membri de drept.

 

Fara a nega importanta cruciala a evenimentelor mai sus descrise, consideram ca cel mai important eveniment al acestui an este cel al „caderii portocalelor”. S-a demonstrat opiniei publice ca mijloacele de ancheta specifice unitatii de elita nu au fost legale si loiale, amenintarile, santajul fiind tehnici de ancheta brevetate.

Chiar daca acest efect-purgatoriu nu a fost identificat de Comisia Europeana in M.C.V., asta nu inseamna ca el nu exista. Analizand cu buna credinta aceste evenimente, vom concluziona ca ele intaresc independenta si impartialitatea sistemului de justitie in general.

Raportul M.C.V. a avut un alt scop, eminamente politic – decredibilizarea Guvernului –, nicidecum o analiza obiectiva asupra sistemului de justitie. Un raport in care laitmotivul acestuia este dublul standard nu poate fi considerat obiectiv.

Un merit pentru acest purgatoriu trebuie sa il acordam ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a contribuit prin toate mijloacele legale la intarirea independentei si impartialitatii sistemului de justitie din Romania.

Sursa : www.juri.ro