14 feb 2020 - Opinii

Procurorul (cu) Pată de la DNA şi dosarul “Beuran”, cusut cu aţă chirurgicală de proastă calitate!

Autor: Adina Anghelescu Stancu

Reţinerea profesorului doctor Mircea Beuran a căzut ca un trăznet, vineri-13, şi a umplut ecranele televiziunilor. DNA a revenit, aşadar, la mania reţinerilor de vineri. Că, deh, năravul din fire nu are lecuire.

Probabil că există destui în lumea medicală care să se fi bucurat de această veste, fără să stea o secundă să pună la îndoială acuzaţiile DNA, pentru că se ştie că în acest domeniu există multe orgolii, ură, răzbunări, care mai de care mai urâte. Dar ceea ce este sigur, niciunul dintre aşa-numiţi “inamici cu halate albe” nu are şi nu va avea tupeul de a pune la îndoială priceperea, profesionalismul şi experienţa doctorului Beuran. Indiferent ce au de împărţit ei între ei. Până la urmă, orice medic primeşte nota de recunoaştere de la pacienţi. Şi pacienţii îl iubesc. S-a văzut asta şi la protestul din faţa DNA, în timp ce se aştepta decizia Tribunalului Bucureşti pe cererea de arestare a doctorului Beuran. Sunt atâţia oameni care au fost salvaţi de pregătirea, mâinile şi harul profesorului Beuran, sunt atâţia care aşteaptă să fie salvaţi. Lista de aşteptare a fost, însă, întreruptă, de reţinerea doctorului Beuran. Lista de aşteptare poate continua dacă profesorul va rămâne în arest la domiciliu fără să i se permită să opereze în spitalul în care ar putea da faţă cu denunţătoarea în orice moment. Sper, însă, ca asta să nu se întâmple. Pentru că ar fi un act de subminare a sănătăţii pacientului.

Din punctul meu de vedere, acest dosar este cusut cu aţă chirurgicală de cea mai proastă calitate. Ştiti ce se întâmplă, desigur, în cazul în care se foloseşte, în operaţii, o astfel de aţă, expirată. Se rupe operaţia. Aşa şi cu acest dosar. Cred/sper ca aţa cu care a fost cusut se va deşira, cum a fost şi în cazul altor nume grele trimise de DNA, ca trofeee, la judecată, sub acuzaţia de corupţie, şi care s-au fâsâit prin celebre achitări.

De ce a fost considerat profesorul Beuran de către procurori ca fiind pericol public? Este aberant. Doctorul Beuran nu se sustrăgea urmăririi, nu încercase să distrugă probe, nu existau indicii că ar vrea să fugă din ţară, nu existau indicii că ar fi încercat să facă presiuni asupra martorilor. Doctorul Beuran operează. Salvează vieţi. Dacă tot vroiau să ia o măsură preventivă, procurorii ar fi putut apela la restricţiile impuse inculpatului de controlul judiciar. De aceea, eu consider că reţinerea lui Beuran a fost, din start, un exces grotesc de putere asupra unui medic, o somitate în chirurgie, care este acuzat de o PRESUPUSĂ luare de mită. Dar, ce aşteptări să am de la un procuror de Ialomiţa propulsat în DNA – cum mi-au soptit cunoscătorii – pe linie politică? Surse judiciare care îi cunosc activitatea la Parchetul de la Urziceni afirmă că acesta ar fi foarte apropiat de primarul PNL Constantin Sava de la  Urziceni, acesta din urmă având el însuşi probleme cu organele judiciare, fiind şi un pic reţinut, dar a scăpat, prin achitare, de un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu prin 2015. Ce pretenţii să am de la un procuror care, câtă vreme a fost la Urziceni, nu a făcut nimic pentru a elimina reţelele de cămătari care sufocau cetăţeni justiţiabili? Ăia nu erau văzuţi, ăia au fost ocoliţi….Eee, ce contează cămătarii, uite aici caz, profesorul Beuran! 

Există câteva întrebări pe care speţa “Beuran” le ridică şi la care am şi eu propriile răspunsuri:

  1. Pe cine a deranjat profesorul Beuran atât de mult încât a fost nevoie de activarea unei poveşti din 2018 unde procurorii, ca să obţină ceva-ceva, au decis să cableze o colegă a profesorului care, prelucrată de procurori cum să conducă discuţia, să obţină o minimală dovadă că profesorul ar fi achiesat la o anterioară luare de mită?

Cred că deranjul a fost foarte mare în momentul în care dr. Beuran a fost printre foarte puţinii medici care au apărut la rampă şi au explicat de ce nu e bună ordonanţa dată de Guvernul Orban, prin care privatului i se permite să sugă de la sistemul public de sănătate din puţinul pe care îl are, iar chestia cu absolvenţii care pot face rezidenţiat şi în clinici private este aberantă. Oops! Şi-or fi zis unii….păi, ce faci, Beurane, te trezişi tu să te pui de-a curmezişul peste ceea ce a produs creierul Ministerului Sănătăţii, domnul Costache şi prietenii lui?

  1. Cum se face că procurorul a înţeles să se folosească de o instituţie inexistentă la noi, adică instituţia agentului provocator?

DNA nu avea cum să probeze o luare de mită şi atunci procurorul a pus la cale, cu denuntătoarea-doctor, o mârlănească metodă, a cablării şi înregistării. Aş vrea să văd şi eu ce înregistrare este la dosar şi ce discuţie a fost redată. Pe de altă parte, folosirea unui agent provocator este, ea însăşi, o infracţiune.

  1. Cine are interes să îl elimine pe profesorul Beuran şi din punct de vedere profesional, şi ca imagine?

Arestul la domiciliu înseamnă atentat la viaţa pacienţilor care sunt operaţi de dr. Beuran şi care încă se află în spital, dar şi a celor care aşteaptă să fie operaţi de profesor şi în acest timp, pentru bolile lor foarte grave, cum ar fi cancerul, orice minut, secundă, contează. Părerea mea este că ori domnişoara doctor, care este – culmea! - doctorand la prof. Beuran - are nişte frustrări de neînţeles şi o sete de răzbunare pe inacţiunea profesorului Beuran, care nu a scos un postcu dedicaţie pentru ea, fie a căzut în plasa asistentului fostului brancardier-asistent, actualmente deputat Ungureanu, care face pe marele eliberator al cetăţenilor “de sub jugul asupritor al elitei din sistemul medical românesc”. Şi, împreună cu acest domn deputat de la USR, Ungureanu, DNA a trecut iar la obţinerea în forţă a unor viitoare cifre pentru un bilanţ satisfăcător, că dacă ne uităm la ce au făcut ei în ultimul an şi jumătate, se vede doar o blegeală în jocul lor de glezne fragilizate de achitările în lanţ, de scandalurile cu Portocale şi de deciziile CCR cu protocoalele nelegale.

Cine este, aşadar, interesat în executarea doctorului Beuran? Mai am o o variantă de final. Nu trebuie uitat faptul că, după scandalul în care s-a forţat acuzarea profesorului Beuran prin povestea din decembrie 2019, cu masa care s-a aprins în timpul unei operaţii, Beuran a fost imediat înlăturat şi, printr-o rocadă, ca să nu bată la ochi că vine fix în locul profesorului, la secţia unde era el şef a fost pus şeful Secţiei II chirurgie, iar la Secţia II a venit şef soţul doamnei cosilier Păun de la Cotroceni. S-o fi legat vreo “prietenie” între domnul doctor Păun, fost interimar la Floreasca şi doamna doctor-denunţător? I s-o fi promis ei scoaterea la concurs a unui post dedicat după ce îl va zvârli pe Beuran în mlaştina DNA? Vom vedea. Pentru că, întotdeauna adevărul iese la iveală. Unoeri, târziu şi cu grave consecinţe, dar iese!

Profesorul dr. Mircea Beuran a fost ales de multă vreme drept ţintă. Ba i s-a pus ştampila de “medicul PSD-ist”, ba a fost tocat că l-a operat pe Hayssam, în condiţiile în care un doctor nu are dreptul să aleagă pe cine salvează şi pe cine nu, ba a fost hulit că l-a îngrijit pe Adrian Năstase. Acum, iată, a deranjat foarte tare reacţia prof.dr. Beuran la Ordonanţa care privatizează sistemul de sănătate. Cum de şi-a permis? Nu ştia că, în umbră, stă un monstru care aşteaptă să-şi înfigă colţii în oricine se opune unei afaceri de miliarde şi miliarde de euro, bani pentru privatul din Sănătate? Ia ziceţi, vi se pare că trăim într-o ţară normală? Nu vi se pare că zburăm deja, de mult timp, deasupra unui cuib de cuci?

P.S. Procurorii pot comite erori şi nu ii trage nimeni la răspundere. Nu plătesc pentru asta. Un medic răspunde în fiecare zi, în faţa lui Dumnezeu şi în faţa legilor pământene, în faţa pacientului, afamililor bolnavilor, a conştiinţei sale. Pentru orice act medical, chirurgical.