14 nov 2019 - Opinii

Marile “realizări”. Justiţia lui Iohannis, preşuletul de şters picioarele dupa meditaţii

Autor: Adina Anghelescu Stancu

Inca presedinte si aspirant la al doilea mandat, pregatit pentru turul 2 ca si cum el deja a fost ales drept mirele unei Romanii pe care mai vrea sa o conduca o data, Iohannis a aparut, in sfarsit, pe sticla. Si a raspuns intrebarilor jurnalistilor. Asta a fost, cica, marea dezbatere asteptata de romani.

Intrebat care a fost cea mai mare realizare a lui, Iohannis a lasat masca natiunea: “Cea mai mare e chiar ultima. Respectiv inlocuirea puterii pesediste cu o putere pentru romani, care este sublimata in Guvernul Orban”.
 
Raspunsul reprezinta dovada clara a faptului ca Iohannis nu a fost un presedinte al tuturor romanilor ci al unui partid, dovada ca a fost parte din planul motiuni de cenzura (coautorat).
 
Asta da “realizare”. Unde scrie in Constitutie ca Presedintele are acest rol, are acesta atributie? Dar ce mai conteaza Constitutia Romaniei pentru Iohannis? A contat vreodata? A incalcat Constitutia de cate ori a vrut si a scapat nepedepsit. Asta da, realizare! 
Domnul prezident Klaus Werner Iohannis a mai avut, insa, si alte mari “realizari”. Care privesc in mod direct Justitia. Si aici ma voi referi la cateva dintre ele. Asa de mari au fost ca au bulversat tot sistemul juridic, incepand cu Ministerul Justitiei si CSM si terminand cu propulsarea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European. O sa ma refer, mai jos, doar la cateva dintre acestea.
 
1. Iohannis a dat cu flit Statului, nereturnand nici acum suma de 320.000 euro primita de la o banca pentru inchirierea unei case despre care justitia a stabilit ca a fost luata prin frauda la lege. Sa amintesc un pic de speta in sine. Dupa un calvar al chiriasilor din una dintre casele lui Iohannis, care a durat mai bine de zece ani, instanta civila a decis irevocabil: “Instanta de apel a retinut corect ca certificatul de mostenitor nr. 90/1999 a fost constatat nul pentru cauza ilicita si frauda la lege, motivul nulitatii absolute fiind redat expres in considerentele deciziei civile nr. 33/2005 a Tribunalului Brasov, retinuta cu putere de lucru judecat si in prezenta cauza.
 
Astfel, din considerentele acestei decizii devenite irevocabila prin respingerea recursului rezulta ca instanta a constatat nulitatea certificatului de mostenitor nr. 90/1999 prin care Bastea Ioan, Lazurca Georgeta si Johannis Carmen dobandeau drepturi succesorale asupra celor doua imobile apartinand defunctilor Ghenea Maria si Ghenea Eliseu, pentru faptul ca certificatul de mostenitor s-a emis cu incalcarea competentei teritoriale absolute si nu s-a bazat pe o relatie de rudenie intre ultimii doi defuncti, Ghenea Eliseu (Ghenea Ilisiu) si Bastea Nicolae, fiind incalcate norme legale imperative care reglementeaza devolutiunea succesorala”.
 
Iohannis are de dat Statului inapoi toata contravaloarea chiriei pentru imobilul din Nicolae Balcescu nr.29. Vreo 320.000 euro. Gratie unor actiuni introduse si aflate inc ape roul instantelor de catre Rodica Bastea, sotia defunctului care a dobandit drepturi succesorale nelegale, Iohannis se bucura in continuare de aceasta suma in contul familiei. Declara domnul Iohannis inainte de a castiga primul mandat la Cotroceni ca a avut bani sa-si ia casele din banii de meditatii. Probabil ca meditatiile durau mai mult decat la alti profesori din cauza vorbirii cu pauze lungi intre cuvinte a domnului Iohannis si, drept urmare, or fi fost evaluate la dublu.
 
2. Iohannis a dat cu flit Danei Garbovan, un magistrat destept si vertical, propusa de premierul Viorica Dancila pentru functia de ministru al Justitiei. Astfel, Iohannis s-a razbunat pe Garbovan pentru atitudinea ei transanta si realista fata de abuzurile DNA. Din cazua modului in care a rejectat propunerea lui Garbovan la Justitiei, Iohannis a intrat in razboi si cu CSM, forul suprem al magistraturii. 
 
3. Iohannis a sustinut-o intens si in forma continuata pe Laura Codruta Kovesi, a ridicat-o in slavi de a ajuns pana la “Steaua Nordului” si mare procuror sef la Parchetul european. Astfel, domnul Iohannis i-a sfidat pe toti cei care, in final, au fost achitati dupa trimiterile in judecata masluite in tenebrele DNA. Este vorba de oameni al caror destin a fost dramatic schimbat (unii dintre ei s-au imbolnavit de inima rea si chiar au decedat), familii care au suferit ani de zile, carora li s-au sechestrat averi de-a valma, dar nimic din toate acestea nu a contat.
 
De la Cotroceni, DNA a fost mereu vazuta cu aura de sfant deasupra acoperisului. Iohannis a fost nevoit sa semneze decretul de revocare a lui Kovesi dupa o decizie a CCR care il obliga sa intre in constitutionalitate. A recunoscut asta si la conferinta de presa de la sediul PNL: “A fost un moment greu, am executat o decizie luata, din pacate, de Curtea Constitutionala…”.
 
4. Lui Iohannis, Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie i-a stat in gat chiar de la infiintare. Ca deh, pierduse DNA instrumentul de presiune asupra magistratilor din sistem! Asa fiind, toata lumea stie ca Iohannis nu a fost de acord nici cu numirea Adinei Florea, nici cu SIIJ, despre care a afirmat ca “a mai ramas si asta de rezolvat” Adica de daramat. De ce? Simplu. Are un interes personal. La SIIJ se afla un dosar deschis judecatorilor care au legalizat dreptul FDGR de a intra in posesia patrimoniului confiscat al fostei organizatii naziste Grupul Etnic German din Romania, organizatie desfiintata in baza unei legi promulgate de Regele Mihai I. 
 
5. Iohannis a tinut pe loc cat a putut procedura de revocare a fostului procuror general Augustin Lazar declansata de fostul ministru al Justitiei, Toader Tudorel. Presedintele isi incepea anul 2019, declarand ca nu il va revoca pe Lazar, cel care tinuse sub scutul de otel dosarele privind plangerile indreptate impotriva lui Iohannis pe toata mosia Parchetului Curtii de Apel Alba. Lazar, in final, s-a pensionat. Cata fericire pe cei doi!
 
6. Iohannis dupa tragedia de la Colectiv. “A trebuit sa moara oameni ca Guvernul Ponta sa plece”. Va amintiti, nu-i asa? Si nu va infiorati? Zic sa bifeze si asta la “realizari”.
 
Desigur, “realizarile” lui Iohannis dupa cum ati observat, sunt imense. A reusit sa faca din Justitie un presulet de sters pantofii prezidentiali. Asta da, reusita! Dar cea mai mare izbanda a sa, care a facut cel mai mare rau Romaniei, este ca a scindat in doua societatea. Ai lui si restul. Si a incitat la ura folosindu-se de lupta lui cu “ciuma rosie”. Toate aceste asa zise merite victorii ale presedintelui Iohannis sunt, de fapt, buboane pline de puroi care chinuie Romania de cinci ani. Ca sa scape, Romania are nevoie de antibiotic. Urgent. Eu asa cred.