03 feb 2020 - Opinii

EDITORIAL. Subteranele noilor numiri de la parchete. Vin vremuri nasoale!

Autor: Adina Anghelescu Stancu

Cu mici excepţii, Binomului i se restituie mare parte din şefia parchetelor. Boss-ul Justiţiei, cică, a ales. A făcut propunerile de numire în mai multe funcţii de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Ca şi în cazul alegerii Gabrielei Scutea pentru funcţia de procurorul general al României, şi de data acesta, Predoiu a venit cu nişte surprize.

Spre exemplu, procurorul Oana Daniela Pâţu. Mulţi se întreabă, poate, de ce a fost aleasă doamna Pâţu pentru funcţia de adjunct al procurorului şef DIICOT, când aşteptările păreau a fi îndreptate către procurorul Oana Smidth-Hăineală, care deţinuse funcţia de adjunct până în 31 decembrie 2019. Să descâlcim, aşadar, iţele unora dintre propunerile de numire făcute de ministrul PNL, Cătălin Predoiu. Să intrm un piculeţ în subterane.

Ei bine, zilele astea se ştie că procurorul “10 august” Bogdan Pârlog, în numele asociaţiei pe care o conduce şi prin care înţelege să facă diverse jocuri de imagine sau manipulare, a avut trei ţinte de tocat în spaţiul public: prima, Gabriela Scutea. Care, trebuie să ştiţi, a uimit, ca propunere a ministrului Predoiu pentru şefia PICCJ, pe toată lumea. Şi procurori, şi jurnalişti. Din punctul meu de vedere, Scutea merita perdaful, pentru că dorinţa ei de a ajunge mare şefă a făcut-o să stea aproape de oamenii tristului Binom. Aşa se face că, deşi a lucrat asiduu la facerea Ordonanţei 13, surse din MJ vorbesc despre un rol determinant pentru alde Binomi pe care ea l-ar fi avut după ce proiectul acestei ordonanţe a fost realizat. Mai precis, Scutea ar fi transmis repede documentul la Kovesi. Ce a urmat? Amintiţi-vă.

Trei aleşi ai lui Kovesi, în frunte cu Marius Bulancea au deschis repede celebrul dosar “Ordonanţa 13”, care a fost stopat din faşă de Curtea Constituţională. CCR a tras o palmă peste obrajii  DNA-ului, punându-o la respect faţă de deciziile Legislativului. Doamna Scutea nu a mai fost parte şi la etapa pe care, personal, domnia-sa a punctat-o ca fiind un act eroic, şi anume amânarea acestei ordonanţe, pentru că atribuţiile sale la acel moment fuseseră preluate de către procurorul Constantin Sima, numit secretar de stat în locul ei. Dar, o minciună spusă la momentul potrivit face ca adevărul să nu mai conteze după ce minciuna şi-a atins scopul.

Spre deosebire de Gabriela Scutea, care a jucat mereu la două capete,  şi care se dovedeşte a fi, iată, o „rezistentă”, se pare că procurorul Oana Smidth-Hăineală – a doua ţintă a lui Pârlog - a fost scoasă pe tuşa postului de adjunct de la DIICOT, din cauza aceleiaşi poveşti cu Ordonanţa 13, deşi ea ocupa la acea vreme funcţia de secretar de stat care răspundea de relaţii internaţionale şi cetăţenie, iar coordonarea elaborării actelor normative era la Gabriela Scutea. Protestul lui Pârlog a avut efect, pentru că la Hăineală a fost făcut scandal, pe modelul „Cumpănaşu”, şi pe instrumentarea dosarului „Caracal”, deşi au fost patru anchetatori şi, apoi, pentru că doar instanţa e cea care va cenzura actele procurorilor care au făcut ancheta în acest caz care continuă să isterizeze opinia publică prin diverse personaje de notorietate. Aşadar, pentru funcţia de adjunct al şefului DIICOT  a fost aleasă Oana Daniela Pâţu, care a fost adjuncta procurorului Viorel Cerbu la droguri în DIICOT central şi care, spun surse, ar fi prietenă cu Nicolae Solomon de la Secţia de procurori a CSM.

Propunerea de numire în funcţia de adjunct la PICCJ a lui Bogdan Licu nu avea de ce să surprindă. Nu a avut contracandidat şi, mai mut, a dovedit că are experienţa necesară într-o astfel de funcţie. Mai mult, Scutea a mai lucrat cu Licu din poziţia aceasta, de adjunct al PICCJ. Nu au fost apropiaţi, dar nici nu s-au scurt-circuitat. Probabil că Scutea va face tot posibilul să îl tragă pe Licu pe linie moartă. La şefia DIICOT a fost propusă Giorgiana Hosu. Unii zic că ar fi cu o parte a SRI, alte voci caracaleze zic că nu e bine cum s-a făcut ancheta cu criminalul Dincă, alde Pârlog încearcă să-i blocheze numirea supărat că a fost chemat martor în dosarul 10 august (n.a.- ce n-a înţeles el este că a fost chemat ca să fie audiat pe partea care priveşte plîngerea Jandarmeriei , nu pece a făcut el în dosarul de la PTMB a doua zi după mitingul neautorizat!). Eu zic că Hosu avea şi are expertiză pe ce a făcut şi pe ceea ce înseamnă activitatea Direcţiei. Vom vedea cum se va înţelege cu adjuncta care sare de la Droguri fix de-a dreapta Giorgianei Hosu.

Adriana Denisa-Cristodor, aleasă în locul lui Romulus Varga, e o surpriză doar pentru cei care credeau că evaluarea şi alegerea făcută de Predoiu se fac chiar pe bune. Doamna procuror Cristodor a fost recordmen absolut în modul în care a instrumentat dosarul Antena1-RCS RDS când a fost desemnată de fostul procuror general Tiberiu Niţu ca procuror de caz. Să vă reîmprospătez un pic memoria. Iată maxima perfomanţă a doamnei Cristodor: a declinat initial competenta la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5; s-a răzgândit şi a cerut imediat dosarul înapoi, considerând ca e un dosar „complex” şi are totuşi competenţă, apoi a început urmărirea penală. A dat autorizaţie de interceptare pe 48 ore, a obţinut apoi imediat confirmarea de la Judecătoria Sector 5, după care, pe semătura procurorului Marius Iacob, a trimis dosarul la DNA.

Circuitul acesta la durat doar 7 ore, în data de 19 aprilie 2013! Ziceţi dumneavoastră, nu merita, în ochii actualei guvernări şi a preşedintelui de la Cotroceni să fie numită şefă la Secţia de urmărire penală această procuroare? O Speedy Golzales a PICCJ, nu alta! Ah, uitam ceva interesant: Inspecţia Judiciară i-a găsit doamnei procuror nişte dosare lucrate pe protocolul cu SRI. Cred că şi asta a fost de nota 10 la evaluarea făcută de comisia ministrului Predoiu!

Adjunct la DNA,sunteţi puşi în temă deja, este propusă Mădălina Scarlat. Anul trecut tocmai fusese numită şef la Secţia judiciară penală de la Anticorupţie. A fost propunerea ministrului de atunci, Toader Tudorel. Care şi el a stat în şpagat între două “maluri” ale justiţiei câtă vreme a păstorit MJ-ul. Dar cîţi dintre politicienii demnitari nu au duplicitatea în singe?  Apoi, doamna Scarlat a stat delegată în funcţia de adjunct al DNA. Aşadar, propunerea de numire a Mădălinei Scarlat nu e o surpriză. Se va înţelege bine cu Bologa, un non-combat venit de la DNA Cluj după ce şi-a început cariera în locul unde, cică, se face ţuica cea mai tare, la Zalău. Aşa că, înafara faptului că inculpaţii vor fi feriţi de ochi presei, cum zicea noul propus la şefia DNA, cred că va urma o perioadă de deschideri de dosare interesanteeeee…

Surpriză este la Secţia Parchetelor Militare, unde pare că totuşi, ca să nu bată la ochi prea tare urmele sforilor trase de binomişti, ministrul Predoiu s-a gândit să propună pe tânărul procuror militar Cătălin Piţu. El este anchetatorul din dosarul “Revoluţiei”, a avut un proiect bun şi a fost pe fază la toate întrebările puse de membrii comisiei. Vom vedea cine va merge în instanţă ca procuror de şedinţă în timpul procesului pe dosarul Revoluţiei, pentru că Piţu îşi dorea să facă, personal, acest lucru întrucât a argumentat că ştie cel mai bine probatoriul acestui dosar. Doar el l-a făcut. De ce am scris că e o supriză numirea lui Piţu? Pentru că vocile din parchete îl dădeau cîştigător pe Popescu, un anchetator aprig, care în doi ani a finalizat... un singur rechizitoriu. Cred că asta l-a scos din joc de Popescu, numărul de rechizitorii.

Ei bine, pentru alte funcţii importante, precum cele de procuror-şef la Secţia de resurse umane şi documentare Parchetul General, şef Secţia de combatere a corupţiei, respectiv şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, MJ a anunţat că nu se vor face propuneri, optându-se pentru respingerea candidaturilor şi organizarea unei noi proceduri de selecţie. Ce să vezi, surpriză, nici măcar vestitul procuror Claudiu Dumitrescu nu a convins ca să devină şef la Asimilatele infracţiunilor de corupţie din DNA.  Poate nu a convins că s-a lepădat de metehnele trecutului, în care dosare trecute prin mâna sa au fost catalogate a fi fost făcute la comandă…Sau i-a fost teamă ministrului că ar fi prea mult pentru opinia publică să înghită şi această numire ca pe o cireaşă otrăvită?

Una peste alta, vitorul nu arată deloc bine. În parchete, grupuri-grupuri, cei care încăau coloană vertebrală vor asista la recucerirea teritoriului de către Binom. Cei ce au de făcut servicii Serviciilor au şi tupeul la ei, şi protecţie. Ca întotdeauna. În acest timp, societatea, neputincioasă, se va lăsa cotropită de scandaluri care ţin de salarii şi pensii, datoria externă a României, moţiuni de cenzură, vise cu autostrăzi, coronaviruşi. Noutatea este că Bianca Drăguşanu trebuie să-şi înlocuiască silicoanele şi Camelia Bogdan încă bănănăie prin schema magistraturii ca cea mai neliniştită stafie.

PS- Sunt curioasă care va fi repoziţionarea procurorului Horaţiu Radu. Interesant de urmărit. Ştiu eu de ce zic asta...dar mă abţin să dau amănunte deocamdată.