EDITORIAL Şeful tuturor procurorilor din România nu e Scutea, e Pîrlog!
Procurorul Bogdan Pîrlog a ajuns Master Chief în toată bucătăria Parchetelor. Jupânul şef. A ajuns să îşi bată joc de toţi şefii, începând cu şeful lui ierarhic superior şi până la ditamai procurorul general al PICCJ, Gabriela Scutea. Şi nimeni nu-l poate opri. Nici şefii lui, nici şefa Parchetului General, nici CSM, pentru că acolo are prieteni. În Secţia pentru procurori. Şi prietenii la nevoie se cunosc!
Domnul procuror ar fi rămas un ilustru necunoscut în schema Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti dacă nu ar fi existat 10 august. El a devenit cunoscut şi prin haştagismul afişat fără nicio jenă, uitând că nu este doar procuror, ci şi militar. Procuror militar. Care trebuie să respecte, deopotrivă, pe lângă legile de organizare şi funcţionare ale parchetelor, şi disciplina şi regulamentele militare, aşa cum el aşteaptă de la militarii pe care îi anchetează. Dar, ce să vezi, pentru domnul procuror militar, care a tot fost pe la protestele magistraţilor cap de afiş, nu contează că el, măcar ca gradat, ca militar, nu avea voie. Că, din câte cunosc eu, militarii nu au voie să facă grevă şi nici proteste.
Vă amintiţi ce a făcut domnul procuror Pîrlog la evenimentele din 10 august 2018? De serviciu fiind, domnul Pîrlog a baletat prin mulţimea adunată la protestul din Piaţa Victoriei şi chiar a stat pe lângă toţi şefii din Jandarmerie aflaţi la faţa locului, pentru ca apoi să facă proces verbal şi să deschidă, cu de la sine putere, fără a-şi anunţa şeful, pe generalul Ionel Corbu, marele dosar „10 august”. Pentru procurorul general de la acea vreme, Augustin Lazăr şi pentru şeful Parchetelor Militare de atunci, Gheorghe Coşneanu, care se înţelegeau perfect, actul de “vitejie” al lui Pîrlog le-a picat mănuşă.
Dosarul a fost preluat la Secţia Parchetelor Militare. La SPM însă, după ce au început urmărirea penală in personam şi au extins-o cu privire la şefii de atunci ai Jandarmeriei Române, domnii procurori militari or fi constatat că nu prea au probe să susţină un probatoriu solid şi atunci le-a picat perfect aruncarea „cartofului” care le frigea palmele direct la DIICOT, acolo unde se afla deschis un alt dosar in rem, dar de data asta la plângerea făcută de Jandarmerie. Zis şi făcut. Între timp, Lazăr nu mai era procuror general, dar interimar era Bogdan Licu.
Care a aflat de această declinare de competenţă mai târziu. Aşa mi-au spus mie sursele din parchet şi cred că aşa a şi fost! Între timp, a plecat şi Coşneanu din Parchet. La binemeritata babană pensie după ce, pe ultimii metri, domnul nostru preşedinte Klaus îi mai dăduse o steluţă pe umerii de general, în semn de recunoştinţă pentru munca deosebită în slujba patriei!
Desigur, preapriceputul în ale dosarelor, domnul Pîrlog, nu a fost uitat. A devenit adjunct al procurorului şef al PMTMB. Numa bine. Din poziţia asta, când a fost chemat la audiere la DIICOT, domnul Pîrlog a dat cu flit colegilor, uitând însă că DIICOT are obligaţia de a-l audia pentru că, deşi conexat cu cauza venită de la Parchetul Militar, dosarul 10 august mai are şi partea care priveşte plângerea Jandarmeriei. Or, aici, mai devreme sau mai târziu, va trebui să dea cu subsemnatul şi domnul procuror militar Pîrlog.
Să privim mai departe spre actele de “vitejie” ale domnului magistrat cu epoleţi. Cât au fost alegerile pentru şefia parchetelor, domnul Pîrlog, la umbra asociaţiei lui formată din câteva persoane (eu ştiu de vreo patru), s-a stârnit ca vulturaşul nevrozat împotriva candidatei Gabriela Scutea şi a procuroarei Giorgiana Hosu. A uitat de vremea în care, la poale de munte, mânca o pâinică de stagiar pe lângă Scutea, cu care fusese şi tovarăş de activism obsesiv-compulsiv la protestele împotriva modificărilor pe care PSD vroia să le aducă la legile Justiţiei. Asta e. Uitarea face parte din treptele carierei...Ce spunea, prin vocea asociaţiei sale, domnul Pîrlog despre doamna Scutea? Printre altele, că „nu are calităţile morale şi profesionale necesare pentru a ocupa cea mai înaltă funcţie din Ministerul Public... Are tendinţa de a afecta independenţa procurorilor din subordine”. Eeeeh, dar socoteala de-acasă cu cea din târgul alegerilor nu s-a potrivit. Gabriela Scutea a fost unsă de Iohannis şefa PICCJ.
Dar, iată că şi aşa, domnul procuror militar Bogdan Pîrlog nu se abţine. Vrea să o citeze chiar pe Scutea în dosarul pe care chiar el l-a deschis, în acelaşi avânt proletar care-l defineşte, în dosarul cu filajul la magistraţii şi jurnaliştii care au stat la bere şi şuetă în strada Eminescu. Cu de la sine bănuieli, Pîrlog a socotit că e de competenţa sa, ca procuror militar, să se autosesizeze, mai ales că însuşi preşedintele Iohannis ieşise la rampă şi atrăsese atenţia că e cazul să se facă o anchetă. Şi, ţup, iată cum iepuraşul de serviciu s-a conformat, gândindu-se că doar militari trebuie să fie ăia care au făcut filajul!? Degeaba a făcut verificări procurorul şef al Parchetului Militar de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la modul în care s-a sesizat Pîrlog, fără ştiinţa şefului ierarhic pe această speţă, că tot nu a putut fi stopat.
Aflând că procurorul general Gabriela Scutea a îndrăznit să-i infirme cauza pentru că se constatase din verificări că el a săvârşit mai multe nereguli, domnul activist Pîrlog s-a dezlănţuit. El o acuză pe Scutea că ar fi încălcat mai multe prevederi legale în momentul când a decis să infirme dosarul cu filajul la magistraţi şi jurnalişti în care el s-a autosesizat şi că Scutea a săvârşit chiar un act ilegal, pentru că nu ea este şeful lui ierarhic. Aşa e. Scutea nu e şeful lui. Şi pentru că domnul Pîrlog, sau cine îl sfătuieşte mereu din umbră, a găsit această chichiţă, uite că acuma doamna Scutea, ditamai procurorul general al PICCJ, va fi citată la Parchetul Militar. Împreună cu Bogdan Licu, adjunctul acesteia, ca să le intre minţile în cap!
Mă gândesc că, mâine-poimîine, o să îi citeze şi pe şefii SRI şi SIE, eventual şi pe şeful CIA, de ce nu, poate o fi făcut el filajul la magistraţi şi jurnalişti …Când e vorba de Pîrlog, totul e posibil. Şi nimic nu îl poate opri. Îl poate doar stârni.
După cum am observat, procurorul militar Pîrlog a făcut o pasiune în a se autosesiza. Pe orice. Până şi pe achiziţia de măşti medicale de la firma din Giurgiu, Romwine&Coffee. Şi aici cred că bănuieşte cadre militare care ar fi implicate în afacere, altfel nu văd competenţa…Dar ce mai contează! Important e să fie în lumina reflectoarelor, să lupte şi el, în lipsă de contaminare COVID, cu alţi inamici invizibili ai poporului. Şi într-o zi, repejor şi în pas săltat, sa ajungă şi el general cu două stele!
Concluzia mea este că domnul procuror militar Bogdan Pîrlog face ce vor muşchii lui în Parchete. Este şef peste toţi şefii. Şeful lui, Ionel Corbu, nu a găsit pârghiile prin care să îl stopeze din mişcările haotice pe care le face, şeful şefului, adică generalul Adrian Nicolau şi Scutea, procurorul general al PICCJ nici atâta, Secţia pentru procurori pare a fi aliată cu el în acţiunile disciplinare pe care le are de judecat pe numele Pîrlog, iar la Secţia de Investigare a Infracţiunilor săvârşite de magistraţi s-a pus praful pe plângerea făcută de ditamai şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, împotriva magistratului militar. Aşa că, cine e şeful tuturor procurorilor din România? Aţi ghicit, Bogdan Pîrlog!