27 nov 2019 - Opinii

EDITORIAL| Retinerea lui Fane boschetarul nu rastoarna dosarul Caracal. Dimpotriva, intregeste adevarul juridic!

Autor: Adina Anghelescu Stancu

Retinerea anuntata de DIICOT in cazul Caracal nu rastoarna deloc situatia in cazul Caracal. Boschetarul Stefan Risipiteanu, care mai facea treaba pe la Gheorghe Dinca, dormea prin curte si manca la cantina sociala, a violat-o, impreuna cu bestia de Dinca (asa cum spun anchetatorii), pe Luiza Melencu, in ziua in care Dinca o adusese prin constrangere pe tanara in locuinta lui de psihopat sexual.  Risipiteanu facea parte din anturajul lui Dinca. Conform declaratiei de presa data de seful interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu, Luiza Melencu ar fi fost violata de amandoi, si de Dinca si de Risipiteanu. De aceea, acuzatia asupra boschetarului retinut este de viol in forma agravanta.

Intrebarea de pe buzele tuturora este legata de probe. Care sunt probele care il incrimineaza pe Risipiteanu ?

Inafara unor probe testimoniale, si mai importante ca orice, sunt probele biologice. Doar vorbim aici de un viol. Din informatiile mele, probele biologice sunt legate de ceea ce s-a prelevat de pe patul din camera ororilor. Adica, e vorba de saliva si sperma prelevate de pe salteaua aflata pe pat. Rezultatele de laborator au certificat existenta salivei si spermei apartinand lui Gheorghe Dinca, saliva apartinand boschetarului Risipiteanu si saliva apartinand Luizei Melencu. Astfel de probe sunt dovedite prin testul ADN.

De ce nu se rastoarna ancheta in cazul Caracal? Din mai multe motive. In primul rand, pentru ca asa cum a zis sefa DIICOT, nici cel retinut, Risipiteanu, nu facea parte din vreun grup infractional organizat. Acest aspect a fost cercetat. Apoi, violarea fetei impreuna cu Dinca nu exclude omorarea ei de catre monstrul din Caracal, asa cum a recunoscut cele doua crime chiar el, in declaratiile date la DIICOT. Nutrebuie uitat un amanunt foarte important in aceasta ancheta: Dinca, dupa ce a declarat ca a omorat-o si pe Luiza Melencu in acelasi fel in care s-a descotorosit si de Alexandra Macesanu, i-a dus pe anchetatori direct la oasele de la liziera, spunand ca fragmentele osoase apartin Luizei Melencu. Numai ca la INML nu a putut fi extras ADN genetic pentru a dovedi ca oasele apartin Luizei, iar pentru ADN mitocondrial, ca unica sansa de identificare a ADN matern in acest tip de ADN, fragmentele au fost trimise la FBI. Pana acum, FBI nu a dat raspunsul.

Urmeaza sa soseasca intr-o saptamana. Cam asa. Daca FBI nu va transmite un rezultat care sa poata constitui proba la dosar, asta nu inseamna ca Dinca nu va fi trimis in judecata. In decembrie. Pentru ambele crime. Cred ca asa se va intampla, pentru ca la dosar exista si alte probe pe care anchetatorii le considera suficiente in sustinerea tuturor acuzatiilor ce au fost formulate impotriva lui Gheorghe Dinca. Toate probele criminalistice sustin existenta odioaselor rapiri, sechestrari, violari si omoruri in ceea ce le priveste pe cele doua fete, Alexandra si Luiza.

Sa ne intoarcem, insa, la proaspatul retinut. In ultimele patru luni, Stefan Risipiteanu a umblat pe la mai multe televiziuni, ca o vedeta, a vorbit despre ziua in care a fost acolo, la Dinca, zi fatidica in care Luiza fusese rapita si adusa in casa monstrului, iar cand a fost intrebat de unii jurnalisti de ce are arsuri pe maini, Fane a raspuns nonsalant: “De la soare!” Intrebarea care se pune este daca nu cumva Stefan Risipiteanu a fost coautor al omorului,  daca nu cumva l-a ajutat pe Dinca sa se descotoroseasca de cadavrul fetei . Pana acum, aceasta acuzatie nu exista. Sau nu ni s-a spus chiar tot si inca se lucreaza la probatoriu.

Ziua retinerii lui Risipiteanu e importanta si din alt punct de vedere. Culmea, in ziua in care DIICOT a iesit cu aceasta bomba in cazul Caracal, la Sectia pentru procurori in materie disciplinara, domnii procurori CSM au gasit de cuviinta sa admita cererea procurorului Ovidiu Cristian Popescu, cel care a tinut politistii la poarta lui Dinca pana la orele 6 dimineata, ca sa nu intervina in cazul Alexandrei Macesanu. Asa ca procurorul Popescu nu mai este suspendat din functie, chiar daca a existat o impotrivire la aceasta decizie in sectia pentru procurori. El revine la munca bine mersi. La facut dosare. Mie, personal, asemenea decizie a procurorilor din CSM mi se pare de o rusine fara margini. O indulgenta de nepermis a castei fata de unul dintre colegii care au gresit impardonabil si iremediabil. Dar, deh, in tara asta membrii CSM sunt de neatins, nu dau socoteala nimanui.

PS - In dimineata in care a trecut pe langa casa lui Dinca fara sa intre sau sa se opreasca, fata lui Dinca a declarat public ca a vazut doi barbati iesind din casa lui Dinca, iar ea stie ca unul dintre ei era “Fane” pentru ca asa i-a zis tatal ei.  Iata ca Fane a fost retinut. Celalalt era vecinul lui Dinca, Meila. Asa fiind, pun si eu niste scurte intrebari de final: despre acest Meila ce stiu acum procurorii? A fost si el partas la ceva? Sau tainuitor?