05 feb 2020 - Opinii

EDITORIAL. Guvernul a picat, nu şi Predoiu! Există şi varianta de premier!

Autor: Adina Anghelescu Stancu

După ploaia torenţială cu 25 de ordonanţe care a scos din pepeni pe toată lumea, indiferent de culoare politică sau simpatii, a doua zi, iată, Guvernul Orban a picat în bot, cu un scor istoric la moţiunea de cenzură din Parlament. Ce avem acum? Păi, ce să avem? Deocamdată, un Guvern cu atribuţii limitate.

Nu mă grăbesc să zic domnului ministru Cătălin Predoiu un sincer “Pa şi, hai, la revedere cu tot proiectul matale de desfiinţare SIIJ!”. Chiar dacă asta ar da o gură de aer proaspăt în plămânii îmbâcsiţi ai Justitiei. Şi ştiţi de ce? Pentru că nici dracu nu ştie acum dacă nu cumva se va institui un guvern Orban 2 cu Predoiu lăsat să manevreze în continuare manşa Justiţiei (sau chiar a Executivului!)şi asta pentru că există pofte pe care încă nu şi le-a satisfăcut nici PNL, nici preşedintele lor reprezentativ, Klaus Iohannis. Predoiu este fix unealta prin care aceste ţinte să fie duse până la capăt. Ar fi complicat să vină altcineva la cârma ministerului acesta atât de important.

Dar, să ne imaginăm măcar un pic (avem acest drept!) că pleacă Predoiu. În cazul ăsta, ar pleca cu tot cu proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor săvârşite de magistraţi. Proiectul acesta, citit şi hulit de toţi magistraţii şi analiştii cu capul pe umeri, este o prăjitură cu cianură (n.a.- aşa imi spunea, deunăzi, un vechi şi deştept jurist), şi toţi care ar muşca din desertul acesta al lui Predoiu ar cădea otrăviţi.

Dar nu cred că ceea ce ne imaginăm acum are sorţi de izbândă. Pentru că, vă spuneam, interesul lui Klaus Iohannis este să ţină la comandă un personaj care, alunecos ca un ţipar prin apele mlăştinoase ale justiţiei, să omoare SIIJ prin argumente care să dea aparenţa de moarte naturală. Şi să obtureze activitatea Parchetelor cu unii şefi agreaţi de Sistem (ca să nu zic Servicii!). Până una-alta, miza Justiţiei e prea mare ca să dispară Predoiu din ecuaţia Executivului. Eu aşa cred.

Să ne mai imaginăm şi altă variantă. Dacă pleacă Orban din funcţia de premier şi ne trezim cu… Predoiu premier? Şi asta este posibil. Şi asta pentru că nu prea văd eu ca PSD să îşi dorească să guverneze aşa repede, PNL nu vrea anticipate chiar dacă asta trâmbiţa, iar Iohannis nu e genul să renunţe la “Guvernul meu”.

E posibil ca tactica lui Iohannis să fie aceea de a scăpa de Ludovic Orban, dar nu cu bruscheţe, ci mai duios oleacă. Adică, Orban să vină cu acelaşi Guvern, bazându-se pe garanţiile oferite strategic de Iohannis, iar acesta să pice. A doua oară. A treia oară nu cred că s-ar mai întâmpla, pentru că Iohannis l-ar trage pe Orban, cu siguranţă, pe tuşă. Şi atunci, poate ne trezim cu Predoiu pe post de premier. Asta ar însemna că proiectul desfiinţării SIIJ nu va rămâne abandonat, iar numirile propuse de Predoiu după procedura şi metodologia instituită de el ar rămâne valabile.

Cert este că, la ora asta, avem o criză guvernamentală. Şi România e virusată mai mult de aceste jocuri de putere decât de virusul gripal. Numai cine e naiv crede că politicienii şi-au făcut icoană din interesul naţional. Majoritatea sunt dirijaţi doar de interesul lor personal sau de grup. Nişte turme care, de multe ori, merg pe aceleaşi urme, căci asta e calea bătătorită spre ochiul de apă care îi adapă.

De ce e important ca Predoiu să rămână în poll position? Pentru că altfel, proiectul de desfinţare SIIJ ar fi aruncat, de pe site, direct la coşul de gunoi, iar procedurile de numire a şefilor de parchete propuşi de el ar fi/trebui reluate. Nu credeţi că astea sunt două atu-uri care îl vor menţine pe Predoiu ori la Justiţie, ori mai sus?