05 oct 2018 - Opinii

Ce se va intampla cu hotararile pronuntate din 2014 pana in prezent, lovite teoretic de nulitatea absoluta determinata de compunerea nelegala a completelor de judecata?

Asa cum spuneam, avem un conflict care nu are de-a face cu Legea 207/2018, ci cu Legea 255/2013 (art 72 Titlul II). De la 1.02.2014 nu mai exista membri de drept ai completelor de 5, contrar parerii generale, si tot de atunci exista obligatia tragerii la sorti a tuturor celor 5 judecatori din complet. Ce se va intampla cu hotararile pronuntate din 2014 pana in prezent, lovite teoretic de nulitatea absoluta determinata de compunerea nelegala a completelor de judecata? Poate CCR, constatand acest conflict major atat de vechi, va sugera o solutie.

Pana la termenul de la CCR poate voi primi raspuns la plangerea prealabila formulata la Colegiul de conducere al ICCJ. Am solicitat atat anularea regulamentului ICCJ invocat de d-ul Tudorel Toader, cat si a hotararilor de colegiu emise cu incalcarea legii.

Este probabil interesant de stiut ca instanta de justitie constitutionala s-a exprimat deja cu privire la inexistenta membrilor de drept in completele de 5, pe legea in vigoare inca din 1.02.2014, toti judecatorii din complet, inclusiv presedintele sau vicepresedintele ICCJ, trebuind sa fie trasi la sorti, in mod aleatoriu.

Din fericire, Curtea Constitutionala a apucat sa explice si asta.

 

In speta este vorba de completele de 5 in materie civila, dar textul de lege interpretat de CCR este comun si este chiar cel care sta la baza recentei sesizari in ce priveste existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre legiuitor si ICCJ.

“Potrivit art. 32 alin. (2), (3) si (4) teza a doua din Legea nr. 304/2004, (…) judecatorii care fac parte din aceste complete sunt desemnati, prin tragere la sorti, in sedinta publica, de presedintele sau, in lipsa acestuia, de vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit art. 32 alin. (5) teza intai, Completul de 5 judecatori este prezidat de presedintele sau vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atunci cand acesta face parte din complet.

Asadar, faptul ca presedintele vicepresedintele instantei poate intra, in urma tragerii la sorti, deci in mod aleatoriu, in compunerea completului de 5 judecatori (…), nu poate conduce la concluzia ca aceasta reglementare ar incalca dreptul la un proces echitabil” (Decizia CCR nr. 68/22.02.2018)

Sursa: Facebook

Sursa : www.juri.ro