26 mar 2020 - Opinii

EDITORIAL. Câte dosare corona-penale vom număra după trecerea crizei pandemice?

Autor: Adina Anghelescu Stancu

Chiar aşa. V-aţi pus întrebarea câte dosare penale vor fi la final de coronavirus? Eu mi-am pus-o. Şi cred că va şi ditamai vraful. Foate multe. De ce? Pentru că românul e învăţat cu democraţia prost înţeleasă şi prost aplicată. Şi pentru că au în sânge, mulţi dintre ei, abaterea de la reguli în numele unei libertăţi individuale care nu ţine cont de lege, o sfidează şi cred că lor li se cuvine orice. Li se rupe de măsuri, de reguli, de aproapele lor căruia îi pot face rău, uneori atât de rău încât pe unii îi pot impinge, definitiv, în groapă.

Coronavirusul a schimbat, pe alocuri, Codul penal. În stare de urgenţă, da, se poate. Şi trebuia. Pentru că mulţi luau în derâdere chestia cu contaminarea. Multora li se părea că noi, aici, în România sutem invincibili, suntem buricul pământului. Şi că nu e vorba decât de o simplă răceală. Toată Europa lua măsuri, Italia era sufocată, Spania începuse să colapseze, doar noi continuam cu plimbările, nunţile, grătarele încinse, îmbulzelile la supermarketuri şi raşchetatul tarabelor de produse. Uite că, acum, am început să numărăm morţii. Şi cu toate astea, mai sunt destui care încearcă să se fofileze şi să încalce măsurile restrictive.

Revin, însă, la starea naţiunii încorsetată în legi mai dure. Zilele astea, de după instituirea stării de urgenţă, a început avalanşa de amenzi şi dosare penale. Şi asta, în condiţiile creşterii graduale a pedepselor cu închisoarea, în funcţie de efectele faptelor săvârşite de cetăţeni care nu se supun măsurilor de carantină şi de izolare la domiciliu sau pentru cei care mint autorităţile în cadrul anchetelor epidemiologice.

Până acum sunt destui cei din cauza cărora coronavirusul s-a răspândit, îmbolnăvind o grămadă de cadre medicale. Vor avea dosare penale. Unii au deja.

Toată lumea cunoaşte cazul ofiţerului MAI care a băgat în carantină tot spitalul Gerota şi a pus în autoizolare o grămadă de persoane care fuseseră în acele zile în care el a fost internat acolo, să îşi facă consult si analize la acea unitate medicală. Fiul lui, contaminat, a pus în alertă SRI, serviciu în care lucrează. Nora lui, însărcinată, şi nepotul în vârstă de trei anişori, infectaţi. Şi asta pentru că el, deşi întrebat, a ascuns că a fost în vacanţă în Israel. Din cauza lui, peste 20 de cadre medicale au fost scoase pe tuşă în condiţile în care şansele noastre ţin de sănătatea lor, a medicilor şi asistentelor.

Toţi am aflat ce se întâmplă şi la alte spitale din ţară. Focarele se întind. La Petroşani, o femeie întoarsă din Italia, infectată cu coronavirus, s-a internat într-un spital privat fără să spună că vine din ţara care era, de la finele lunii ianuarie, focar al Europei. Femeia asta a îmbolnăvit rude şi aproape 10 cadre medicale din spitalul respectiv. A omite să dai o astfel de informaţie când ştii care sunt regulile pe care nu trebuie să le ocoleşti este totuna cu conştientizarea pericolului în care îi pui pe toţi cei cu care intri în contact şi pe contacţii indirecţi ai acestora.

La Suceava situaţia a ajuns asemănătoare cu spitalul de la Bergamo, din Italia. Alţi iresponsabili au urcat în avioane şi uite aşa au ajuns să contamineze şi personal aueronautic. Cum ar fi acel tâmpit care, diagnosticat cu coronavirus în Spania, a vrut musai să vină în România. A luat avionul şi a călătorit alături de 60 de oameni. La TAROM, personalul navigant a aflat târziu că trei colegi piloţi sunt infectaţi cu coronavirus. Cu cîţi or fi intrat şi ei în contact, nu se ştie încă. Ancheta epidemiologică nu a fost dată publicităţi. Acolo, în Tarom, sunt puse sub preş o grămadă de nereguli chiar din clădirea unde tronează conducerea şi Direcţia Resursele Umane. Cu siguranţă, şi aici vor exista dosare penale.

La Spitalul de Arşi din Bucureşti, un pacient a fost adus, contaminat dar fără a fi diagnosticat, şi dus în operaţie. Sunt vreo 20 de cadre medicale care acum trebuie să stea în autoizolare până ce vor fi dublu testaţi. Să aplaudăm Guvernul că a luat măsurile necesare? Nu am de ce. Îi aplaud doar pe cei implicaţi în prima linie. Şi pe colegi ai mei jurnalişti care riscă în fiecare zi de teren. După părerea mea, Guvernul a intervenit prea târziu cu măsurile drastice. Ai nostri lideri au întins pelteaua două luni de zile, crezând că le ies anticipatele, într-un joc de-a dreptul nesimţit care, iată, s-a trasnformat acum într-un joc cu moartea.  Vor răspunde penal cei care, prin inacţiune, au alimentat această criză fără ca ea să se fi declarat atunci când era neapărată nevoie? Vor răspunde penal cei care au ţinut stocurile de rezervă goale, care nu au avut o politică a achiziţiilor coerentă şi realistă? Care au închis spitale? Care nu au avut grijă de dotarea tuturor unităţilor spitaliceşti, din toată ţara? Când vor răspunde, în ce secol? Că prescripţia omoară orice pedeapsă!

Altă problemă legată de subiectul zilei. Cu toate că riscurile erau maxime, ţara-mamă şi-a primit cetăţenii din state cu focare masive de infecţie, dar nu a luat măsura imediată a punerii lor în carantină. Decât foarte târziu. Aşa ne-am trezit cu o majoritate a celor care au năvălit înapoi cu “marea dragoste de ţară” în piept, dar şi cu coronavirusul în plămâni, care au revenit aici pentru că ciorditul, cerşitul şi prostituţia nu mai aveau “clienţi”. Atenţie, efectul reîntoarcerii unor astfel de indivizi înseamnă un dublu pericol. Pe lângă cel al infectării cu corona a altor cetăţeni, mai este şi pericolul ca ei să se apuce să dea cu jula, să spargă case, să tâlhărească, să facă speculă sau cine mai ştie ce alte infracţiuni. Va creşte criminalitatea. Nu neapărat organizată. Deja sunt ştiri care avertizează pensionarii că tâlharii se îmbracă în medici. Bătrânii noştri sunt cea mai vulnerabilă ţintă. Şi pentru coronavirus, şi pentru hoţi. În timpul ăsta, poliţia şi jandarmeria e ocupată foarte mult cu monitorizarea carantinaţilor şi izolaţilor, cu respectarea măsurilor pentru combaterea coronavirusului şi a Ordonanţei militare. Este o perioadă în care, dacă vigilenţa autorităţilor pe acest segment, al infracţionalităţii mici şi medii scade, vom număra şi victime ce vor proveni din altă parte decât de la COVID-19.

În tot acest balamuc, avem şi primul caz de contaminat din Jandarmerie, a cărui mamă a venit din Spania dar el a uitat să anunţe şi a venit, ca militarul, la serviciu fără să se gândească la colegi. O să aibă şi el dosar penal. La Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti.

Cum se va lucra în dosare cu contaminaţi dar suspecţi ai acestor noi dosare? Un procuror îmi dezvăluia că, mai întâi, e nevoie ca cel suspectat să nu mai fie bolnav. Astfel, dacă îl cheamă la audieri, e foarte riscant. E la mintea cocoşului că nu poţi ancheta un contaminat cum e senatorul Chiţac, care se află pe aparat de ventilare. Nici pe cei care sunt în autoizolare la domiciliu şi nu ştii dacă sunt infectaţi deja. Cu toate acestea, am aflat că prim procurorul de la Parchetul Tribunalului Constanţa s-a grăbit să îi trimită acasă înştiinţarea cu  dosarul penal. Nu am să înţeleg gestul. Ba chiar m-a revoltat. Şi asta pentru că, din punct de vedere psihologic, pentru o familie care trăieşte deja coşmarul coronavirusului, asta le mai trebuia! Dar, mai sunt încă astfel de magistraţi ai căror neuroni au probleme majore cu sinapsele.

În concluzie, după coronavirus, o să plouă cu dosarele penale. Ele nu se vor închide pentru că le va fi milă autorităţilor de cei care au încălcat legea. Credeţi-mă! Dar până atunci, sfatul meu este ca sistemul judiciar să fie cu ochii pe hoţi, tâlhari şi alţi viitori infractori care, pe timpul coronavirusului, se gândesc în continuare doar la ban, profit şi înavuţire. Prin toate metodele. Inclusiv prin fraudele informatice.

 

PS - Citesc buletinul informativ al Poliţiei Române. Au prins un pedofil olandez la Braşov. Care, în noaptea de 7/8 martie a întreţinut raporturi sexual cu un minor în vărstă de 14 ani. L-a avut complice chiar pe fratele minorului. Acum sunt reţinuţi pentru a fi duşi la arestare. Alţii, de la 21 de societăţi comerciale fantomă, au fost prinşi că făceau evaziune la greu. Deci, să nu credeţi că acest coronavirus, teama de contaminare şi Ordonanţa militară îi sperie pe infractori. Ei iau această perioadă drept una favorabilă pentru a săvârşi infracţiuni. Apropos, olandezul ăla când o fi venit în România? Cu ce avion?

N.A.- La ora la care scriam editorialul, informaţiile despre jandarmul contaminat erau că mama sa ar fi fost plecată în Spania. Între timp, datele au relevat că această informaţie este nereală. Citiţi aici întreaga poveste.