03 apr 2020 - Opinii

Avocat Valerică Tudor: S-au mărit şi amenzile. Ce riscăm în plus?

Într-o analiză pentru Monitorul Justiţiei, avocatul Valerică Tudor detaliază regimul juridic al contravenţiilor în vigoare, în contextul în care amenzile au fost majorate semnificativ începând de vineri.

Redăm, în cele ce urmează, articolul avocatului Valerică Tudor (foto), Partener Fondator SCA Vlad şi Tudor

Azi au intrat in vigoare unele prevederi din Ordonanta de urgenta nr. 34/2020, care printr-o constructie juridica discutabila a modificat regimul juridic al contraventiilor.

Fara sa intram in detalii tehnice retinem ca in perioada starii de urgenta constituie contraventie orice nerespectare a regulilor impuse de autoritati, dintre care cele mai restrictive sunt cuprinse in ordonantele militare cu care am inceput sa ne obisnuim.

In primul rand, au crescut limitele amenzii. Anterior, acestea erau de la 100 lei la 5.000 lei iar acum sunt de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice ,si de la 10.000 lei la 70.000 lei pentru persoanele juridice.

Termenul in care se achita a ramas neschimbat, adica 15 zile. 15 zile numarate, nu lucratoare.  Aici poate fi facuta o discutie despre faptul ca in perioada starii de urgenta aceste termene nu incep sa curga deci practic am avea la dispozitie 15 zile de cand inceteaza starea de urgenta, acelasi fiind si termenul in care putem contesta amenda printr-o plangere contraventionala.

Mai rau este ca nu mai putem achita in 15 zile jumatate din minim (jumatate din 100 lei, adica 50 lei), ci jumatate din cuantumul amenzii aplicate. Asadar, daca amenda este aplicata la minim, respectiv 2.000 lei, putem plati in 15 zile jumatate din aceasta suma, adica 1.000 lei. Daca e la maxim, 10.000 lei.

De asemenea, pe langa amenda, pot fi aplicate si sanctiuni complementare. Cea mai importanta ar fi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie, cu mentiunea ca aceasta masura putea fi luata si in vremuri normale nu doar in perioada starii de urgenta. La fel si suspendarea temporara a activitatii unei persoane juridice. Ar mai fi interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de catre organele abilitate ca o masura aplicabila in perioada pandemiei de COVID-19, pentru ca celelalte doua, respectiv desfiintarea unor lucrari si refacerea unor amenajari nu prea le vad aplicabile in aceasta perioada.

Vestea buna este ca potrivit modificarilor, pentru a fi aplicabile, aceste sanctiuni care se adauga la amenda ar trebui sa fie prevazute in ordonantele militare, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Dar si aici pot fi probleme de interpretare din moment ce confiscarea, de exemplu, este prevazuta si in regimul normal al sanctionarii contraventiilor care completeaza de drept aceste modificari.

Sunt oricum neclare multe aspecte dar ce este sigur, au crescut amenzile.

Asa ca, de evitat orice sanctiune.