07 feb 2019 - Opinii

Am ajuns intr-o noua faza a terorismului politic purtat in numele Constitutiei

Variantele PSD-ALDE, din punct de vedere juridic, sunt limitate, Presedintele impingand la extrem, dar extrem de abil, interpretarea Constitutiei si a deciziilor CCR.

Cert este ca dupa data de 20 februarie 2019, daca problema nu va fi rezolvata pana atunci, vom fi intr-o criza constitutionala fara precedent in Romania: 2 portofolii de ministri neocupate si care nu mai pot fi suplinite prin interimat.

Variantele sunt:

1.Accepta infrangerea politica si desemneaza alte propuneri pentru cele doua portofolii vacante de ministri. Propunerea va fi acceptata rapid de Presedinte, care oricum nu o va putea refuza decat pe considerente formale de legalitate. In ipoteza asta, pana pe 20 februarie 2019 vom avea ministri titulari la cele ministere.

2.Guvernul sesizeaza Curtea Constitutionala cu un nou conflict juridic de natura constitutionala, in continuarea celui constatat prin Decizia nr. 875/19.12.2018. CCR a decis deja ca Presedintele era obligat constitutional sa revoce ministrii initiali de la Dezvoltare si Transporturi inca din noiembrie 2018.

Presedintele nu se poate opune revocarii, care este o decizie exclusiva a prim-ministrului.

Atributiile lui, limitate, exista doar in privinta desemnarii noilor ministri, in sensul ca poate respinge, motivat, o prima propunere si este obligat sa o accepte pe urmatoarea, daca indeplineste conditiile legale.

Pentru ca blocajul dureaza de 3 luni de zile, in timp ce Constitutia permite maximum 45 de zile de interimat, si a fost declansat de Presedinte in urma incalcarii unor atributii constitutionale clare (“Curtea constata ca Presedintele Romaniei a refuzat sa dea curs propunerii prim-ministrului de revocare din functie a doi membri ai Guvernului, fara a avea vreun drept constitutional de optiune in aceasta privinta”. par. 79), solutia CCR este previzibila. Singura necunoscuta este daca se va putea pronunta pana pe 20.02.2019 pentru ca este clar ca vom avea primul ministru numit de instanta de jurisdictie constitutionala.

Presedintele se va apara, juridic vorbind, in sensul cele doua portofolii au fost vacantate doar la 3.01.2019, cand a emis decretele prin care a luat act de demisia ministrilor anteriori, iar incepand cu aceasta data d-na Vasilescu apare ca fiind la prima propunere respinsa pentru Dezvoltare, precedenta fiind pe motive de nelegalitate.

Evident, Presedintele si-ar invoca propriile acte manifeste de nerespectare a Constitutiei, pentru ca tot Curtea Constitutionala a decis ca acesta era obligat constitutional sa ia act de demisii in maxim 15 zile de la solicitare (care a avut loc in noiembrie 2018): “Prin urmare, in caz de demisie, Presedintele Romaniei, la propunerea prim-ministrului, care inainteaza demisia si ii solicita rezolvarea acesteia, urmeaza sa ia act de demisie si sa declare vacanta functia de membru al Guvernului de indata, respectiv de la data la care a fost incunostiintat de catre prim-ministru si in considerarea termenului de 15 zile in care demisia devine irevocabila.” (par. 82)

3. Decizia extrema este ca unul dintre Presedintii celor doua camere ale Parlamentului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a constata ca Presedintele refuza indeplinirea unor obligatii constitutionale, inclusiv a deciziilor CCR, astfel incat exista o imposibilitate temporara de exercitare a functiei - impoisibilitate pe motive subiective, adica refuzul manifest al presedintelui de a-si indeplini atributiile - care justifica constatarea interimatului in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei. Varianta este complicata juridic, iar Presedintele a avut grija sa para ca se afla in exercitiul atributiilor sale, lucru pentru care aparatul juridic de la Cotroceni merita toata aprecierea. in acest moment nu cred in sansa juridica a acestei variante.

Probabil ca nu trebuie sa mai spun ca daca n-ar fi intervenit demisiile ministrilor din 22 si 26 noiembrie 2018 nu s-ar fi ajuns aici, Presedintele fiind obligat la revocarea lor si numirea unor noi ministri in termen maxim de 45 de zile.

Sursa: Facebook

Sursa : www.juri.ro