14 mai 2019 - Opinii

Alistar ii desfiinteaza in 8 pasi pe magistratii-activisti

Reprezentantul societatii civile in CSM Victor Alistar (foto) ii desfiinteaza in opt pasi pe magistratii-activisti.

Profesorul universitar a luat atitudine marti, 14 mai 2019, impotriva acelor judecatori si procurori care intruchipeaza „magistratul de tip nou”, care „cheama la lupta de clasa sau de casta” si care „si-au asumat rol de propagandisti activi in mediul politic”, la fel ca inaintasii lor din 1948.

Anul 1948 nu este intamplator invocat, in conditiile in care noaptea dinspre 14 spre 15 mai a marcat inceputul arestarilor politice de dupa proclamarea Republicii Populare Romane, peste 15.000 de tineri din toata tara fiind aruncati in inchisorile comuniste.

Mentionam ca Legea nr. 127/2017 a instituit data de 14 mai drept Ziua nationala de cinstire a martirilor din temnitele comuniste.

„Marea masa tacuta, onesta si echilibrata a magistratilor poate sa nu permita derapajele unor falsi lideri care se folosesc de sistemul judiciar pentru interesele si ideologiile lor partizane si poate sa nu permita ocuparea ideologica a justitiei sau deturnarea de la rolul si menirea sa”, subliniaza Alistar.

In acest context, membrul CSM lanseaza un set de

opt recomandari pentru ca „magistratii, in practica si conduita lor, sa se asigure ca rolul si misiunea care le-au fost incredintate de societate sunt pe deplin intelese si asumate”.

Comunicatul integral al lui Victor Alistar:

„Ziua de 14 mai 1948 a insemnat inceputul luptei pentru Adevar si pentru neamul romanesc prigonit de comunisti. In numele jertfei lor, a statorniciei si a marturisirii Adevarului, statul si sistemul de justitie trebuie sa continue sa adopte aceeasi conduita impecabila si sa nu cedeze in fata presiunilor de orice fel. Nu avem dreptul sa uitam sau sa minimalizam jertfa lor, deoarece aceasta pentru noi a fost adusa.

Astazi cinstim memoria martirilor romani din temnitele comuniste. In temnitele de la Aiud, Gherla, Targu Ogna, Pitesti, Canal, Baia Sprie, Jilava martirii au suferit batai, umilinte, torturi fizice si psihice, in numele poporului roman si in numele traditiilor noastre crestine. Tineri, batrani, elevi, studenti, intelectuali sau simpli tarani, barbati sau femei, nici unul nu a scapat de furia tortionarilor si, in chinuri cumplite si de neimaginat, au marturisit Adevarul si nu au cedat presiunilor de nici un fel. Astfel, ei ne sunt modele pe care ar trebui sa le urmam permanent. Modele pentru familie, modele pentru neam si societate si, nu in ultimul rand, modele pentru dreptate si justitie.

Arestarea a mii de tineri in 14 mai 1948, alaturi de arestarile in masa pornite la aceasta data impotriva celor care isi aparau proprietatea, celor care isi aparau libertatea de constiinta, celor care aparau traditia democratica a societatii romanesti si a tuturor celor care nu gandeau in ideologiile marxiste, impuse prin forta, violenta si suprimarea dialogului, a fost urmata de proceduri judiciare la care au participat magistrati. Anchetele si procesele au sfidat Constitutia si legile (chiar si pe cele de atunci) si au dat prioritate imboldurilor ideologice ale vremii. Explicatia pe care au dat-o a fost aceea ca asa erau vremurile, explicatie care ar fi putut sa fie invocata daca se supuneau numai legii. Sub aceasta explicatie s-au ascuns: fortarea normelor, reinterpretarea realitatii, disimularea actului de dreptate, dar au fost si unii magistrati care si-au asumat rol de propagandisti activi in mediul politic al vremii.

Pe langa cinstirea memoriei martirilor nostri, este momentul si sa reflectam la vremurile pe care le traim, sa ne ingrijim ca sa nu mai ajungem niciodata acolo. Este momentul ca magistratii, in practica si conduita lor, sa se asigure ca rolul si misiunea care le-au fost incredintate de societate sunt pe deplin intelese si asumate astfel incat:

- Sa demonstreze ca justitia este un factor in sprijinul societatii si nu un dominator al societatii;

- Sa judece si sa actioneze in litera si spiritul legii si nu sa reinterpreteze vointa legii raportat la propria vointa;

- Sa respinga pe oricine din corpul magistratilor care mistifica, denatureaza, manipuleaza adevarul pentru scopuri personale de preamarire;

- Sa respinga vendetismul, vedetismul si veleitarismul din sistemul de justitie;

- Sa inteleaga ca dreptatea inseamna echitate si ea este prescrisa numai de lege, nu de protocoale secrete care desfid dreptul la aparare, nu de curente ideologice neomarxiste, nu de rapoarte de experti nelegitimati de nimeni si nu de jocuri hegemonice sau de culise din sistemul judiciar sau din afara lui;

- Sa asigure o practica unitara care sa elimine echivocul din actul de aplicare a legii;

- Sa nu mai confunde independenta cu impunitatea, democratia cu magistocratia sau ordinea constitutionala cu ordinea ideologica partizana;

- Sa trateze independenta ca o garantie data justitiabililor si nu ca pe un beneficiu personal.

Societatea a dat justitiei romane, dupa revolutia de acum 30 de ani, toate instrumentele pentru ca cele de mai sus sa fie asumate si aparate de magistrati, in interesul societatii si spre garantarea rolului de echilibru. Insa rolul de echilibru nu poate sa fie garantat decat de profesionisti care demonstreaza echilibru.

Astazi, cu toate garantiile avute, nu mai este permis sa auzim justificarea: 'acestea sunt vremurile', urmata de chemare la lupta de clasa sau de casta.

Atunci eram sub ocupatie militara, iar acum sub ocupatie ideologica, si atunci si acum vedeam si vedem promovarea „magistratul de tip nou”.

Marea masa tacuta, onesta si echilibrata a magistratilor poate sa nu permita derapajele unor falsi lideri care se folosesc de sistemul judiciar pentru interesele si ideologiile lor partizane si poate sa nu permita ocuparea ideologica a justitiei sau deturnarea de la rolul si menirea sa.

Jertfa martirilor neamului nostru, in care momentul 14 mai 1948 al inceputului arestarilor in masa este unul de referinta, trebuie sa oblige justitia contemporana sa spele pacatele justitiei de atunci.

Aducerea aminte fara luare aminte este fariseism!”

Sursa : www.juri.ro