15 mar 2019 - Jurisprudenţa România

CONDAMNARE PENTRU CIOCOLATA SI CAFEA - “Martorii au confirmat ca nu li s-au pretins banii si foloasele date inculpatelor, actiunilor lor fiind rezultatul vointei proprii”

Prin Sentinta 137/2015, Tribunalul Calarasi le-a condamnat pentru luare de mita pe Ileana Corina Dima, sef al Biroului de Expertiza Medicala Calarasi (pana in data de 15.02.2015) si medic primar expertiza medicala in cadrul Cabinetului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Lehliu – Gara, pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata (130 acte materiale) la 2 ani de inchisoare cu suspendare, si pe Paula Achim, asistent social in cadrul Cabinetului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Lehliu – Gara, luare de mita in forma continuata (56 acte materiale) si complicitate la luare de mita in forma continuata (72 acte materiale) la 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: “In perioada 28.10.2014-18.12.2014, in calitate de sef al Biroului de Expertiza Medicala si medic primar expertiza medicala in cadrul Cabinetului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Lehliu – Gara, inculpata Dima Ileana Corina a primit de la 130 de persoane ( denuntatori in cauza) sume cuprinse intre 5 si 200 lei si produse alimentare, totalizand 6638 lei, cu ocazia derularii procedurilor pentru emiterea si remiterea deciziilor medicale asupra capacitatii de munca care intrau in atributiunile sale de serviciu si in legatura cu acestea. In aceeasi perioada, inculpata Achim Paula, in calitate de asistent social la aceeasi institutie, a primit de la 56 de persoane sume cuprinse intre 5 si 60 lei si produse alimentare in valoare totala de 1125 lei cu ocazia preluarii documentelor medicale ale acestora sau cu ocazia remiterii deciziilor medicale asupra capacitatii de munca, in virtutea atributiunilor de serviciu si, de asemenea, a asistat la 72 acte de luare de mita ale inculpatei Dima Ileana Corina pe care nu le-a denuntat sau/si a primit parte din obiectul infractiunii de coruptie Activitatea derulata in cadrul Cabinetului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Lehliu – Gara, de catre comisia formata din inculpatele Dima Ileana Corina si Achim Paula, a constat preponderent in emiterea deciziilor medicale asupra capacitatii de munca, document in baza caruia pacientii solicitau acordarea pensiei de invaliditate de catre Casa Judeteana de Pensii. Deciziile comisiei de expertiza medicala se emiteau atat pentru cazurile noi, cat si pentru cele deja aflate in evidenta, pentru care se implinea termenul de revizuire”.

Judecator: Gabriela Tanase

Extras din sentinta Tribunalului Calarasi:“Din constatarile efectuate pe parcursul anchetei penale, de regula, primirea produselor pacientilor se facea de catre inculpata A.P. inainte de sosirea medicului Dima Ileana Corina. Cu aceasta ocazie, inculpata Achim a primit de la o parte din persoanele care se prezentau la comisie bani sau alte foloase constand in produse alimentare, fie pentru a nu lasa bolnavii sa astepte prea mult, fie pentru a nu le restitui dosarele pentru a fi completate, fie pentru ca aceasta este cutuma inradacinata in mentalitatea colectiva, ca trebuie sa se ofere ceva cadrelor medicale atunci cand li se solicita serviciile.

(…)

In baza datelor detinute cu privire la primirea de bani sau alte foloase necuvenite in exercitarea sarcinilor de serviciu, Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi, in scopul documentarii cauzei, a solicitat instantei de judecata autorizarea folosirii tehnicilor speciale de investigare constand in interceptarea si inregistrarea convorbirilor si comunicarilor efectuate de catre Dila Ileana si A.P., supraveghere video, audio si prin fotografiere a acestora. (…)Inculpata Dima Ileana a primit de la 130 de beneficiari ai deciziilor medicale:-suma de 20 lei- doua ciocolate;- 50 lei; -o ciocolata;-suma de 100 lei.

(…)

Inculpata A.P. a primit cu titlu de mita:-o plasa continand o cutie de ness Amigo si o ciocolata;- 20 lei;-10 lei;-5 lei;-50 lei.

(...)Martorii au aratat in denunturile si declaratiile lor faptul ca prezentandu-se la Cabinetul de Expertiza Medicala, fie pentru emiterea deciziei asupra capacitatii de munca, fie pentru revizuirea deciziei medicale deja obtinute, au remis celor doua inculpate sume cuprinse intre 5 si 200 lei, sau alte foloase (ciocolata, cafea, branza, tigari) drept recompensa pentru modul in care acestea s-au comportat cu ocazia solutionarii problemelor pentru care s-au adresat cabinetului sau pentru ca 'asa se obisnuieste cand mergi la doctor'. De asemenea, martorii audiati au confirmat ca nu li s-au pretins banii si foloasele date inculpatelor de catre acestea, actiunile lor fiind rezultatul vointei proprii”.

Sentinta Tribunalului Calarasi

Sursa : www.juri.ro