27 nov 2019 - Jurisprudenţa România

COMPLICITATE LA TALHARIE - “A inlesnit savarsirea faptei prin sfaturile , instructiunile si incurajarile pe care le-a dat”

Prin Sentinta 1/2018, Judecatoria Buzau a condamnat inculpatul la 3 ani inchisoare pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de talharie calificata. Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului S. D., in stare de arest preventiv, pentru savarsirea complicitatii la  infractiunea  de talharie calificata,  prevazuta de art. 48 alin.1 Cod penal raportat la art. 233 Cod penal raportat la art. 234 lit. d Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a si d  Cod penal.  

Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut faptul ca in noaptea de 10.01.2018, in jurul orelor 22.00, in urma unei intelegeri prealabile, inculpatul S. D., cu intentie a inlesnit activitatea infractionala a suspectului N. F. M., care a deposedat persoana vatamata E. S., prin exercitarea de violente fizice, de geanta pe care aceasta o avea in mana (moment in care, in incercarea de a opune  rezistenta, aceasta s-a dezechilibrat si a cazut pe trotuar), la comiterea faptei participand, tot in calitate de complici, suspectul H. I., precum si numitii C. A. V. si T. F. D. Inculpatul s-a prevalat de dispozitiile art.  374 alin. 4 Cod procedura penala, acesta recunoscand intocmai fapta retinuta in sarcina sa, desi in cursul urmaririi penale a avut o pozitie oscilanta, initial negand fapta, apoi recunoscand-o, pentru ca in fata judecatorului de camera preliminara sa nege din nou savarsirea faptei. Minuta Judecatoriei Buzau:“In baza art. 48 alin. 1 Cod penal in referire la art. 233 – art. 234  alin. 1 lit. d Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a si d Cod penal, raportat  art. 396 alin. 10 Cod procedura penala va condamna inculpatul S. D. la o pedeapsa de  3 ani  inchisoare pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de  talharie calificata ( fapta din 10.01.2018).  

Va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 66 lit. a , b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 2 ani cu incepere  dupa executarea pedepsei.   In baza art. 65 Cod penal va  interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 66 lit. a ,b    Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana pedeapsa a fost executata sau considerata ca executata.  In baza art. 399 Cod procedura penala va  mentine masura arestului preventiv. In baza art. 76 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive  incepand cu data de 12.01.2018  la zi.  In baza  art.7 alin.1 lit. b din Legea nr. 76/2008, dupa ramanerea definitiva a hotararii,  urmeaza sa se preleveze probe biologice de la inculpat  in vederea introducerii profilului genetic in S.N.D.G.J. In latura civila, persoana vatamata E. S. a precizat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 2000 lei, din care suma de 250 lei – suma sustrasa, suma de 500 lei – telefonul mobil distrus si suma de 1250 lei  daune morale . Instanta va retine ca raspunderea civila este angajata daca sunt intrunite cumulativ conditiile prevazute de lege, si anume: existenta unei fapte ilicite, existenta prejudiciului, a legaturii de cauzalitate intre aceste doua elemente si existenta vinovatiei. Aceste elemente sunt intrunite in persoana  inculpatului care, printr-o fapta ilicita, de o anumita gravitate  , avand in vedere modalitatea de operare  si faptul ca a produs persoanei vatamate  prejudicii insemnate. In ceea ce priveste prejudiciul, acesta reprezinta rezultatul negativ suferit de o persoana ca urmare a faptei ilicite savarsita din culpa sa de catre o alta persoana, trebuind sa fie cert, atat in privinta existentei, cat si a posibilitatii de evaluare, respectiv sa nu fi fost deja reparat, asa cum este si in prezenta cauza. 

Asa fiind, in baza art. 25 Cod procedura penala in referire la art. 397 Cod procedura penala raportat la art. 1349 si  1357   Cod civil, va obliga inculpatul sa plateasca persoanei vatamate E. S. constituita parte civila suma de 750 lei daune materiale si suma de 1250 lei daune morale. In baza art. 274 alin.1 Cod procedura penala va obliga inculpatul la  1400 lei cheltuieli judiciare catre stat, onorariile aparatorilor desemnati din oficiu in cursul urmaririi penale, al camerei preliminare si in prima instanta urmand sa ramana in sarcina statului”. Extras din sentinta Judecatoriei Buzau:“In cauza, inculpatul S. D. a inlesnit savarsirea faptei de talharie calificata prin  sfaturile, instructiunile si incurajarile pe care le-a dat cu privire la imprejurarile, locul si timpul comiterii faptei (pe str. Garlasi din mun. Buzau, in timpul noptii), precum si cu privire la modalitatea de savarsire a acesteia (prin smulgerea gentii persoanei vatamate). De asemenea, complicitatea morala a inculpatului este dovedita si prin prezenta acestuia la locul savarsirii faptei in baza  intelegerii prealabile cu autorul, incurajandu-l pe acesta din urma sa comita fapta penala.   Retinerea circumstantelor agravante prevazute de art. 77 lit. a si d Cod penal s-a impus ca urmare a faptului ca inculpatul a comis fapta de complicitate la talharie impreuna cu alte 4  persoane minore (cu varste intre 12 si 14 ani).  

Asadar, retinand vinovatia inculpatului care a fost dovedita cu certitudine, instanta il va condamna in baza situatiei de fapt si a textului incriminatorii, la stabilirea si dozarea pedepsei  avand in vedere criteriile generale de individualizare, prevazute de art. 74 Cod penal, respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului ( acesta nefiind la prima incidenta cu legea penala), conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal ( pozitie oscilanta, in final adoptand o atitudine sincera)  si nivelul de educatie ( 3 clase) , varsta ( 20 ani) , starea de sanatate, situatia familiala si sociala ( fara loc de munca)”.

Sentinta Judecatoriei Buzau

Sursa : www.juri.ro